Festival 500

Sharing the Voices

Každý se nás ptá, proč jedeme na festival s nic neříkajícím názvem Festival 500. Co to tedy vlastně znamená? Vysvětlení tohoto názvu je velice prozaické.



Jiří Kožnar, sobota 16. dubna 2005
Magazín > Sborový život

Festival 500

Newfoundland a Labrador je nejvýchodnější a zároveň i nejmladší kanadskou provincií. Ostrov Newfoundland je umístěn v zátoce sv. Lawrence a největší díl Labradoru se nachází na východní části kanadské pevniny.

V roce 1997 se město St.John‘s připravovalo na oslavu pětistého výročí objevení ostrova. U příležitosti oslav tohoto výročí vznikl nápad sezvat pěvecké sbory různých žánrů, věkových kategorií a zaměření. Tento festival byl tak úspěšný, že jeho pořadatelé založili sdružení, které začalo festival pravidelně po dvou letech opakovat.

Historie Festivalu 500

Festival 500 byl tedy zahájen v roce 1997 jako součást slavností pětistého výročí připlutí Giovanniho Cabota (místně známý jako John Cabot) na kanadské pobřeží. V tomto roce pořádal Newfoundland velkolepé oslavy objevení této země Cabotem. Tuto významnou událost Newfoundland oslavoval mnoha různými způsoby, nejvíce však festivaly umění a řemesel. Další součástí oslav byla plavba autentické repliky lodi “Matthew”, která se plavila z Bristolu v Anglii do Bonavisty v Newfoundlandu po stejné trase, kudy se roku 1497 plavil John Cabot. Sborová součást oslav se od roku 1997 pořádá pravidelně, ale název už se nemění. Tak tedy vznikl název Festival 500. Festival je členem IFCM.

John Cabot, objevitel Newfoundlandu, byl synem italského námořního obchodníka s hedvábím a kořením, žil v Benátkách. Od svého otce John často slýchával příběhy o dálných zemích a o objeviteli Marcu Polovi, které ho inspirovaly pro jeho pozdější plavby.

Mezinárodní federace sborové hudby

IFCM – „Mezinárodní federace sborové hudby“ se sídlem v Belgii - si klade za cíl podporu komunikace a výměnných pobytů sborových hudebníků po celém světě. Do oblasti činnosti spadá pořádání sympozií, dirigentské kurzy, vydávání mezinárodního sborového bulletinu, pořádání dne světového zpěvu.

V současném světě je sborový zpěv jednou z nejpůsobivějších sil, které spojují národy. Rasové, politicko-ideologické i kulturní rozdíly mizí, když lidé společně zpívají.

Hudebníci potřebují organizaci jako je IFCM pro podporu vzájemné komunikace a spolupráce. IFCM je oficiálním zástupcem sborové hudby na Mezinárodní hudební radě UNESCO (IMC - globální síť odborníků, organizací a jednotlivců, kteří se angažují na poli hudby. IMC je zplnomocněna podporovat hudební pestrost a hájit práva všech lidí na kulturu. Je členskou organizací vytvořenou roku 1949 generálním ředitelem UNESCO jako těleso pověřené péčí o hudební záležitosti.).

Přijďte nás podpořit

K dnešnímu dni jsme jediným souborem z Evropy, který se letos Festivalu 500 zúčastní. Francouzský sbor účast na festivalu z nám neznámých důvodů odřekl. Nakontaktovat se nám ho bohužel nepodařilo. Zato jsme však získali kontakt na australské účastníky Festivalu 500. Hunter Singers z australské Univerzity v Newcastle učinkují pod vedením Kima Sutherlanda, dirigenta a učitele tamní konzervatoře. Hunter Singers má letos patnácté výročí svého založení. Toto těleso si vydělává na cestu na Festival 500 tím, že pořádá koncerty pro veřejnost a v propagačních materiálech uvádí, že zisky z koncertů jim pomohou zrealizovat jednoměsíční turné po Kanadě a zúčastnit se festivalu v St. John´s. Tato myšlenka by v ČR byla velice odvážná, neboť se nám již stalo, že jeden z našich dosavadních partnerů reagoval na zprávu o naší plánované cestě do Kanady slovy: „Vy chcete jet do Kanady a my chceme kupovat nové stroje.“ Těmito slovy zástupce nejmenované společnosti ukončil bezplatné poskytování služeb Vysokoškolskému uměleckému souboru Pardubice. Nechceme se však tímto dotknout všech těch, kteří naopak reagovali pozitivně. Je však pravdou, že závist hýbe Českem. Nevíme, jestli je záviděníhodné, že si studenti většinu nákladů hradí sami. Někteří z nich museli žádat svá města a různé další fondy o finanční podporu svých vkladů a ne vždy se setkali s úspěchem. Města a instituce, které pomohly, jsou zveřejněny na webu VUS Pardubice.

Položme si proto několik otázek: Měl VUS někdy totálně prázdný koncert?? Ano! Chce mít VUS i další koncert absolutně prázdný?? Ne! Riskuje VUS mnoho, když českému národu oznámí: „Přijďte podpořit VUS, aby Vás všechny mohl jet reprezentovat za oceán.“?? Tímto Vás VUS zve 9.6.2005 na koncert do Husova sboru, kde vystoupí s Orchestra D´ARCHI vedeným Mgr. Jiřím Kuchválkem. Vstupné bude dobrovolné. Orchestra D´ARCHI složená z posluchačů Konzervatoře Pardubice svým vystoupením podpoří VUS v jeho cestě na Festival 500. Co Vy na to, pardubická veřejnosti?


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)