Barokní skladatel Josef Schreier poprvé za hranice Moravy

O loňských Vánocích měla uničovská kulturní veřejnost možnost uslyšet na posledním adventním koncertě ojedinělé dílo – vánoční mši Josefa Schreiera „ Missa pastoralis in C boemica“ v nastudování Smíšeného pěveckého sboru Uničov, Dětského pěveckého sboru ZŠ Haškova za doprovodu orchestru ZUŠ Uničov, se sólisty Halinou Holínkovou, Evou Povýšilovou a Ladislavem Petrů. Jedná se o dílo moravského barokního skladatele Josefa Schreiera – rodáka z Dřevohostic u Přerova, který se narodil v r. 1718.Toto pozoruhodné dílo vzniklo někdy kolem r. 1755 – 1760.



Jiřina Nohavičková, neděle 20. března 2005
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

„Missa pastoralis in C boemica“ je podle našich i zahraničních odborníků řazena mezi nejvýznamnější památky barokní pastorální hudby hned po boku tak skvělých děl, jako je „Hej mistře“ Jakuba Jana Ryby a „Vianočná omša“ slovenského barokního skladatele moravského původu, pátera Jiřího Zrunka, rodáka z Vnorov na moravském Slovácku. Je však nutno s hrdostí podotknout, že vánoční mše Josefa Schreiera vznikla o téměř půl století dříve, neboť Rybova vánoční mše byla složena až v r. 1796

Je to jedna z prvních skladeb svého druhu, v níž se střídá liturgický latinský text s neliturgickým v české řeči, osvěženém valašským nářečím. Také v hudbě se ozývá ohlas melodiky a rytmiky folkloru severovýchodní Moravy. Celá mše je laděna velmi optimisticky. Je plná veselí, jasu a radosti z narození Páně. Schreierova pastýřská mše se rozšířila na více místech Moravy a byla tu velmi oblíbena plných sto let. Pak v důsledku reformy chrámové hudby upadla v zapomenutí.

Dílo bylo objeveno díky mnohaleté usilovné badatelské práci emeritního profesora Janačkovy akademie múzických umění PhDr. Jana Trojana, Csc. (*1926) v hudebních archivech po celé Moravě. Dlouhá léta leželo zapomenuté v archivu rajhradského kláštera.

V osmdesátých letech minulého století byla provedena mše v obnovené premiéře v Brně a za několik let natočena v rozhlase. Tehdy zazněla v obsazení pro zpěvní hlasy a smyčcový orchestr.Takto byla vydána v Brně na sklonku devadesátých let.

Kromě uvedení v krásné uničovské koncertní síni se nám podařilo navázat kontakty v Rakousku, které nám umožnily výjezd s tímto skvostem původní moravské tvorby v sobotu dne 18. 12. 2004 do Vídně. Tóny tohoto unikátního díla rozezněly zaplněné prostory kostela sv. Karla Boromejského. Bylo to tedy poprvé, kdy toto znovuobjevené dílo bylo předneseno mimo území Moravy. V části koncertu jak v Uničově, tak i ve Vídni vystoupil také smyčcový orchestr ZUŠ Uničov, který se v roce 2004 umístil na 1. místě v Národní rozhlasové soutěži žákovských s studentských orchestrů Concerto Bohemia v kategorii Smyčcové orchestry ZUŠ do 25 let.

Že se koncert vydařil dokazuje výňatek z článku, uveřejněného ve vídeňském krajanském časopise: “Nadšené publikum obdivovalo umění všech účinkujících, kteří navzdory nízké teplotě v kostele hráli a zpívali bezchybně. Publikum poté co odezněly poslední tóny koncertu, jen nerado opouštělo kostel a odcházelo do studené zimní noci.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)