Canto zvítězilo v Severní Makedonii

Pěvecký sbor Canto se 24. - 28. srpna 2023 úspěšně zúčastnil mezinárodního soutěžního festivalu Ohrid choir festival v Severní Makedonii.



Mgr. Zbyněk MOKREJŠ, sobota 9. září 2023
Magazín > Sborový život

PS Canto

Pavel Láska / PS Canto

Koncertní oddělení Náchodského dětského sboru ZUŠ Canto se na soutěžní festival v Ohridu chtělo vydat již v roce 2020, ale pandemie byla proti. Vše se sešlo až letos, tedy v srpnu 2023.

Výjezdu předcházela úspěšná účast v krajském a celostátním kole soutěže ZUŠ (v obou získali Zlaté pásmo), kde si vyzkoušeli soutěžní repertoár a získali k němu mnoho cenných připomínek a rad. V srpnu sbor absolvoval týdenní soustředění, které zakončil koncertem v Husově sboru 19. srpna. Mimochodem, v naprosto báječné a vřelé atmosféře, plné vzájemného obohacení.

Na cestu se vydali 23. srpna brzy ráno a ještě týž den se v maďarském Kecskemétu zúčastnili hudebního festivalu, když provedli půlhodinový koncert na nádvoří krásné místní radnice. Místní se o sbor postarali opravdu hezky. Poskytnuté zázemí v Kulturním domě bylo příjemně chladné (venku bylo 38°C), večeře chutná a následný kulturní program na náměstí pohodový. 24. srpna v pořádku dorazili do Ohridu.

V rámci Ohrid choir festival se v mnoha kategoriích představilo celkem 16 sborů z osmi zemí (ČR, Maďarsko, Bulharsko, Srbsko, Moldávie, Severní Makedonie, Polsko, Slovinsko). Canto se zúčastnilo dvou nesoutěžních koncertů: "Sacred music" a "Folk music" a samotného soutěžního kola v kategorii mládežnických sborů. Vše shlédla a hodnotila tříčlenná mezinárodní porota s předsedou Zapro Zaprovem (NMK) a dámami z Polska a Rumunska.

Atmosféra soutěžního festivalu na břehu krásného Ohridského jezera byla vřelá. Sbory si navzájem přály, fandily a nezdráhaly se odměnit "soupeře" za strhující výkon strhujícím potleskem. Canto se na svoje soutěžní vystoupení dobře vyspalo a ještě lépe naladilo. Na pódiu nechali kus sebe a předvedli krásný muzikální výkon s bohatou tónovou barevností, kvalitní dynamikou, empatií k příběhu písně a příjemným i pestrým pódiovým projevem.

Záhy se sbor dozvěděl, že byl nominován do nedělní Grand Prix, což je vlastně samostatná krátká soutěž pěti nejlépe hodnocených sborů napříč kategoriemi. Účast v GP byla obrovskou ctí. Všechny čtyři ostatní sbory zpívaly naprosto báječně a porota vybrala jako vítěze Grand Prix sbor Cantemus z Moldávie. Zbylé pořadí se nevyhlašuje.

A pak přišlo na řadu vyhlašování zvláštních cen a celkových bodů za proběhlého třídenního klání. Zvláštní cenu "The best choir solo" (nejlepší sborové sólo) obdržel Lukáš Pásler za sólo v písni Baba yetu. Další zvláštní cenu "The best conductor" (nejlepší dirigent) obdržel sbormistr Zbyněk Mokrejš. A pak dlouho a dlouho čekali, jelikož sbory byly vyhlašovány tzv. odzadu - od nejnižších bodů. Vzhledem k účasti v GP sbor očekával 1st Prize. Náchodské Canto vyhlásili jako úplně poslední sbor, obdrželo 1st Prize, avšak s nejvyšším počtem obdržených bodů ze všech sborů napříč kategoriemi (95,66 bodu ze 100 možných). Bylo těžké tomu uvěřit, i nyní se to zdá neuvěřitelné, ale i takové věci se dějí.

Bylo to náročné, krásné, inspirativní a emotivní. Uzavřeli to pondělním předodjezdovým koupáním v Ohridském jezeře a nyní už se připravují na Koncert pro vévodu v rámci Kuronských slavností, který proběhne v sobotu 9.9.2023 od 16:20 v kostele sv. Vavřince.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)