Pocta Jaroslavě Halamové, zakladatelce ženského pěveckého sboru Cantoria Praha

U příležitosti nedožitých osmdesátých narozenin Mgr. Jaroslavy Halamové pořádá sbor Cantoria Praha vzpomínkový galakoncert, který se bude konat 13. 6. 2023 od 19 hodin v divadle Gong na Praze 9.



Cantoria Praha, úterý 23. května 2023
Magazín > Sborový život

plakát koncertu

Cantoria Praha / Cantoria Praha

Letos v květnu je to pět let, co náhle zemřela sbormistryně, zpěvačka, středoškolská profesorka hudební výchovy a českého jazyka a literatury a učitelka sólového zpěvu Mgr. Jaroslava Halamová. Pocházela z Olomouce, kde vystudovala obor hudební výchova a český jazyk na Filosofické fakultě Univerzity Palackého, kromě toho absolvovala na brněnské konzervatoři obor operní zpěv. Již za studií získávala zkušenosti v divadlech v Olomouci, v Brně či Bánské Bystrici.

Dráhu operní sólistky Ústřední hudby československé lidové armády již kombinovala s dráhou pedagogickou. Více jak dvacet let působila na Lidové škole umění na Proseku, kde vyučovala sólový a sborový zpěv a vedla zde dětský pěvecký sbor Coloreton a dívčí pěvecký sbor Coloretta. Dalších dvacet let strávila na Gymnáziu Botičská, kde vyučovala hudební výchovu a český jazyk a literaturu. Po svém příchodu na gymnázium vzkřísila tamní skomírající pěvecký sbor, kterému dala jméno Divertimento Chor, a vybudovala z něj mohutné těleso čítající ve svých nejlepších letech více jak 100 členů. S tehdejšími absolventy gymnázia stála v roce 2001 u zrodu smíšeného komorního sboru Antifona, jehož byla čtyři roky sbormistryní.

Nejdelší dobu však strávila s ženským pěveckým sborem Cantoria Praha, který založila na popud svého manžela v listopadu 1985. Za těch téměř 33 let sbor pod jejím vedením nastudoval skoro 300 skladeb, vystoupil na více jak 130 koncertech v České republice i v zahraničí a úspěšně se zúčastnil několika soutěží.

Paní profesorka Jaroslava Halamová byla živel, plná elánu a energie, kterou jí mohli závidět i lidé o několik desítek let mladší. Kde byla Jaruška, tam bylo veselo. Byla nejen uměleckou vedoucí sboru, ale byla též jeho srdcem a hnacím motorem. Uměla všechny natolik nadchnout a strhnout, že každý ze sebe během vystoupení vydal absolutní maximum. Dokázala být velmi přesvědčivá. Otázka: „Nechceš chodit do sboru?“ byla pouze řečnická, protože NE, nebrala jako odpověď. Ale nikdo nelitoval, atmosféra na zkouškách, soustředěních a koncertech byla natolik přitažlivá, že velmi brzy si člověk už neuměl představit, že by do sboru nechodil. Nikdo nepochyboval, kdo sbor vede. Posloužím si slovy z hymny Cantorie: „Profesorka Halamová, ta třímá otěže …“, ale zároveň se mnohým z nás stala věrnou přítelkyní a sbor nedílnou součástí našich životů: „My jsme z Cantorie a to nám nesmí nikdo brát!“

Paní profesorka Jaroslava Halamová odešla do hudebního nebe, ale její odkaz žije dál. Sborů Cantoria Praha a Divertimento Chor Gymnázia Botičská se ujala její dcera Mgr. Nora Michálková a pod její taktovkou oba sbory úspěšně koncertují a sbírají ocenění na soutěžích.

Chcete-li zažít večer plný hudby a zpěvu a zároveň zavzpomínat na paní profesorku Jaroslavu Halamovou, přijďte 13. 6. na galakoncert do divadla Gong.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)