Osenické slavnosti sborového zpěvu po sedmé

OSENICE - Malá obec již po sedmé ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů, okolními obcemi, Sobotkou a sdružením rodáků uspořádala množstvím a kvalitou pěveckých ansámblů v kraji nevídanou přehlídku – Foerstrovy Osenice 2007.



d, středa 1. června 2022
Magazín > Sborový život

Osenice - publikum

PSPU / jicinsky.denik.cz

OSENICE - Malá obec již po sedmé ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů, okolními obcemi, Sobotkou a sdružením rodáků uspořádala množstvím a kvalitou pěveckých ansámblů v kraji nevídanou přehlídku – Foerstrovy Osenice 2007.

Místo je spjato s historií kantorského rodu Foerstrů, z něhož vzešel známý hudební skladatel Josef Bohuslav. Letošní program byl věnován významnému výročí jeho otce Josefa, od jehož úmrtí uplynulo sto let.

Přestože počasí chvílemi hrozilo deštěm, byl přírodní amfiteátr u bývalé školy, která je dnes Památníkem Foerstrova rodu, zcela zaplněn. A stejně jako v minulosti, i v sobotu program zahájil herec a recitátor Alfréd Strejček, který uvítal téměř tři stovky zpěváků a početné publikum. V úvodu se představily děti z dětenické školy a zazpíval dětský sbor Jizerka Semily, který vedou Alena a Václav Brádlovi. Poté již zněly hlasy ženských ansámblů z Dobrušky, Trutnova, představilo se Pěvecké sdružení pražských učitelů, sbory Smetana, Typografie, smíšené kolektivy z Kralup nad Vltavou, z Prahy, ale i hosté ze Slovinska a Polska.

Hold rodu Foerstrů

Osenická přehlídka je holdem nejen Foerstrům, ale především amatérskému sborovému zpěvu. Starosta Dětenic Radomír Vališka se svými spolupracovníky organizačně akci zajišťuje tak, že sem i kolektivy ze vzdálenějších míst jezdí rády a opakovaně. „Kde jinde bychom mohli porovnat náš zpěv s projevem dalších kolegů, kde jinde bychom si mohli popovídat, vyměnit zkušenosti? A kde jinde panuje tak příjemné atmosféra, jak právě tady?“ uvedla jedna z členek dobrušského pěveckého sboru. A nebyl to hlas ojedinělý.

Pro posluchače je jistě zajímavá i programová pestrost. Své zde naleznou milovníci folkloru, hudby duchovní, vyznavači Mozarta, Leoše Janáčka i skladatelů současných.

Účinkující i návštěvníci využili příležitosti a ve volných chvílích si prohlíželi srozumitelnou a přehlednou expozici o Foerstrovje rodu a jeho vazbách na Osenice. Po ukončení odpoledního programu některé kolektivy koncertovaly ještě v zámku ve Starých Hradech, v Rožďalovicích, Bystřici a zámku Humprecht v Sobotce.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)