Musica Orbis Gloria 2022

Již třetím rokem zve festivalový tým Musica Orbis pěvecké sbory z České republiky i ze zahraničí do pražských reprezentativních koncertních sálů a chrámů. Letošní ročník, na který přijalo pozvání 14 sborů, se konal 5. a 6. listopadu 2022 v nádherně vyzdobeném sále Bohuslava Martinů Akademie múzických umění.



Marek Valášek, čtvrtek 10. listopadu 2022
Magazín > Sborový život

Festival Musica Orbis Gloria 2022

Stanislav Pecháček / Festival Musica Orbis Gloria 2022

Kromě soutěžního klání byl pro účastníky připraven bohatý doprovodný program, například koncert v prostorách Galerie HAMU, vystoupení při bohoslužbě v katedrále sv. Víta či plavba parníkem po Vltavě. Za brilantní organizaci si celý tým v čele s ředitelkou festivalu, Lucií Freiberg, zaslouží uznání i veliké poděkování.

Soutěžní vystoupení převážné většiny sborů byla na velmi vysoké interpretační úrovni. Potěšující je vynalézavost sbormistrů při sestavování dramaturgie soutěžního programu i akcentace kvality vokálního projevu. Opět se potvrdilo, jak je pro všechny vystoupení na soutěži motivační. Zpěváci zpívali s obrovským nasazením a prožitkem. Rád bych upřímně poděkoval sbormistrům za jejich neúnavnou péči a trpělivost, se kterými zprostředkovávají zpěvákům setkání s hudbou, a za budování hezkých mezilidských vztahů ve sborových rodinách.

Soutěžního festivalu Musica Orbis Gloria 2022 se zúčastnila pražská vokální skupina 10men v čele s Markem Rajnochem, prešovský ženský sbor VOCALS se sbormistryní Bronislavou Feckovou, mládežnický smíšený sbor ARTEP z Orlové s Petrou Rašíkovou, komorní smíšený sbor Nyklband Borise Nykla z Frenštát pod Radhoštěm, pražský mužský sbor Pueri gaudentes se sbormistrem Liborem Sládkem, mládežnický smíšený sbor Besharmonie z Prahy, rovněž s Liborem Sládkem, sušický smíšený sbor Svatobor se sbormistrem Josefem Baierlem, komorní smíšený sbor Chorus Mittitur ze Štemberku se sbormistryní Tamarou Margholdovou, dva sbory z Jablonce nad Jizerou pod vedením sbormistryně Květy Kavánové, dětský sbor Skřivánek a dívčí sbor Mládí, komorní dívčí sbor Ondrášek z Nového Jičína se sbormistrem Josefem Zajíčkem a ženský sbor VOKÁLNÍ HARMONIE sbormistra Jaromíra Schejbala z Hradce Králové. Jediným zahraničním účastníkem byl smíšený sbor Capricolium z polské obce Glucholazy se sbormistrem Adamem Dziurowskim. Nesoutěžícím účastníkem festivalu byl DPS Skřivánek z Jablonce nad Nisou se sbormistryní Věrou Pokornou.

Výkony sborů zhodnotila odborná porota ve složení Alena Tichá, Luboš Hána a Marek Valášek, která po soutěžních vystoupeních sbormistrům poskytla zpětnou vazbu. Výsledková listina včetně zvláštních cen poroty je uvedena samostatně níže.

Rád vyslovuji poděkování sponzorům festivalu, firmě Vincentka, Gelorevoice, hudebnímu vydavatelství Bärenreiter a UČPS.

Pro úplnost zbývá už jen pozvání na další sborové akce Musica Orbis: Letní festival Musica Orbis Prague Festival se bude konat 29.6. – 3.7.2023 a podzimní regionální verze Musica Orbis GLORIA v termínu 4.-5.11.2023.

Výsledková listina

A1 – NEOMEZENÝ REPERTOÁR – DĚTSKÉ SBORY

ZLATÉ PÁSMO

• DPS Skřivánek, Jablonec nad Jizerou, CZ

A2 – NEOMEZENÝ REPERTOÁR – SMÍŠENÉ DOSPĚLÉ SBORY

ZLATÉ PÁSMO

• ARTEP, Orlová, CZ

• Nyklband, Frenštát pod Radhoštěm, CZ

STŘÍBRNÉ PÁSMO

• Besharmonie, Praha, CZ

• Capricolium, Głuchołazy, PL

• Svatobor, Sušice, CZ

BRONZOVÉ PÁSMO

• Chorus Mittitur, Šternberk, CZ

A3 – NEOMEZENÝ REPERTOÁR – ŽENSKÉ DOSPĚLÉ SBORY

ZLATÉ PÁSMO

• Ondrášek, Nový Jičín, CZ

• Mládí, Jablonec nad Jizerou, CZ

• Vokální Harmonie, Hradec Králové, CZ

STŘÍBRNÉ PÁSMO

• Vocals, Prešov, SK

A4 – NEOMEZENÝ REPERTOÁR – MUŽSKÉ DOSPĚLÉ SBORY

STŘÍBRNÉ PÁSMO

• Pueri Gaudentes, Praha, CZ

• 10men, Praha, CZ

SPECIÁLNÍ CENY

• Speciální cena za dramaturgii: Vokální Harmonie, Hradec Králové, CZ

• Speciální cena za příkladné vedení sboru: ARTEP, Orlová, CZ

• Speciální cena za klavírní doprovod Magadelě Jarošové: DPS Skřivánek, Jablonec nad Jizerou, CZ

• Speciální cena za provedení skladby Dies Irae Zdeňka Lukáše: Capricolium, Głuchołazy, PL


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)