Při letošním udílení státních vyznamenání bylo pamatováno i na oblast hudby.

Prezident republiky ocenil 28. října 2022 na slavnostním večeru na Pražském Hradě sbormistra a také dva mimořádné brněnské hudebníky Ivana Sedláčka a Milana Štědroně.



UČPS, úterý 1. listopadu 2022
Magazín > Zprávičky

Medaile za zásluhy

archiv / archiv

Ivan Sedláček, český sbormistr a hudební pedagog.

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti kultury)

Ivan Sedláček (1932) je rodákem ze slovenského Zvolena, ale už jako dítě se s rodiči přestěhoval do Vyškova a později do Brna. Je známým českým sbormistrem a přispěl k rozvoji českého sborového zpěvu, sbormistrů a pěvců.

K hudbě jej přivedli jeho rodiče. Po studiích na pedagogické a filozofické fakultě založil Šlapanický dětský sbor a jako výběrovou Kantilénu jej dovedl k dokonalosti. Absolvoval s ní více než tisíc koncertů. Pedagogicky působil na Janáčkově akademii múzických umění v Brně v oboru Teorie a řízení dětského sboru.

Ivan Sedláček letos oslavil devadesáté narozeniny. Je držitelem nejvyššího národního sbormistrovského ocenění - Cena Bedřicha Smetany (UČPS), hudební Ceny Františka Lýska, Ceny města Brna i Ceny Jihomoravského kraje.

Miloš Štědroň, hudební vědec, skladatel a pedagog

Medaile Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění, kultury a školství)

Miloš Štědroň, muzikolog, pedagog, hudební skladatel a profesor na Masarykově univerzitě. Narodil se 9. února 1942 v Brně. Matka byla učitelka hudby, otec hudebník.Zpočátku se Štědroň věnoval spíše hudební teorii a historii. Kompozice začala převažovat v polovině 70. let minulého století. Jádro jeho muzikologického zájmu představuje hudba 20. století, například Leoš Janáček, a epoch renesance, manýrismu a baroka.

Štědroň komponuje orchestrální, komorní a vokální koncertní skladby a hudbu pro lidové nástroje. Dlouhodobě spolupracoval s Divadlem na provázku (později Husa na provázku). Napsal desítky hudebních doprovodů k činohrám a filmům.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)