Zemřel světoznámý český dirigent Libor Pešek

Výjimečný umělec, držitel Řádu britského impéria, který pomohl představit ve světě českou klasickou hudbu, jako dirigent uspěl doma i v zahraničí. Vedle klasické hudby se rád věnoval i žánrům, jazzu i lidové hudbě. Rád uváděl vokálně instrumentální díla a pracoval i s pěveckými sbory. Čest jeho památce.



wiki, pondělí 24. října 2022
Magazín > Sborový život

Libor Pešek

„Petr Novák, Wikipedie“ vlastní dílo / cs.wikipedia.org

Libor Pešek (22. června 1933 Praha – 23. října 2022) byl český dirigent, žák Karla Ančerla, Václava Smetáčka a Václava Neumanna na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze.

V mládí studoval hru na klavír, pozoun a violoncello. V době gymnaziálních studií začal hrát jako pozounista ve svém vlastním jazzovém Orchestru Libora Peška. Později, v roce 1958, založil Komorní harmonii, dechový ansámbl, který uváděl na pravidelných koncertech v Divadle Na zábradlí v Praze i premiéry děl mladých soudobých českých skladatelů. V letech 1965–1969 řídil další jím založený komorní soubor Sebastian orchestr, se kterým stejně jako s Komorní harmonií úspěšně vystupoval i v cizině.

Od roku 1970 hostoval u různých českých i zahraničních orchestrů. Byl přizván ke spolupráci s orchestry v Holandsku a krátce působil jako šéf Slovenské filharmonie v Bratislavě. V letech 1981–1990 byl stálým hostem České filharmonie.

Vrcholem kariéry bylo jeho desetileté (1987–1997) působení ve funkci uměleckého ředitele a šéfdirigenta Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu (Royal Liverpool Philharmonic Orchestra), se kterým i nadále vystupoval jako čestný dirigent. V Anglii se významně zasloužil o systematickou propagaci české tvorby, zvláště díla Josefa Suka.

Od roku 1990 byl hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. V roce 2007 se stal hlavním dirigentem Českého národního symfonického orchestru. Spolupracoval také s českými orchestry (Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu a další).

Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v České republice v roce 1996 obdržel Řád britského impéria. Téhož roku byl jmenován čestným členem Univerzity v hrabství Lancashire v Prestonu. V roce 1997 získal Cenu Classic a z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy I. stupně.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)