Zahajovací koncert festivalu Festa academica 2021

Orchestr VŠCHT Praha a pěvecký sbor Vocalissimo Vás srdečně zvou na zahajovací koncert festivalu Festa academica 2021. Událost pod názvem Zrcadlo přátelství se bude konat v neděli 14. listopadu v Sále Martinů na HAMU v Praze. Místa na koncert si můžete zarezervovat na e-mail festa@ucps.cz nebo tel.: 704 517 806.



Aneta Bóriková, pátek 12. listopadu 2021
Magazín > Zprávičky

Studenti sametu 2016 - Pěvecký sbor Masarykovy univerzity v Brně a sbormistr Michal Vajda

Ondřej Staněk / Festa academica

Orchestr VŠCHT Praha provede v rámci koncertu díla věhlasných skladatelů pod taktovkou Dominika Landsingera. Mimo jiné uslyšíte ukázku z tvorby Wolfganga Amadea Mozarta, zazní také výběr ze světoznámého muzikálu West Side Story od Leonarda Bernsteina. Na závěr se můžete těšit na Symfonii č. 9 „Novosvětskou“ od českého hudebního velikána Antonína Dvořáka.

Hudební těleso bylo založen v roce 2017. Z původně komorního uskupení se postupně stalo jedním z největších univerzitních orchestrů v ČR. V současné době čítá více než 50 stálých členů. Jsou to jak současní studenti VŠCHT, tak i její absolventi, zaměstnanci a také studenti jiných vysokých škol. Orchestr byl založen a je veden čistě ze studentské iniciativy a nabízí rozmanitý repertoár, který se opírá jak o klasickou, tak i filmovou, jazzovou nebo populární hudbu. Zároveň vystupuje i v menších uskupeních jako je komorní orchestr, jazzband, smyčcové kvarteto, dechové kvinteto, nebo pochodová kapela.

Svůj repertoár na zahájení festivalu dále představí chlapecký sbor Vocalissimo působící na Gymnáziu Jana Keplera v Praze. Tradice pěveckého sboru na gymnáziu sahá do roku 1991 a od roku 2004 vystupuje pod názvem Vocalissimo. V průběhu své existence se sbor s úspěchem zúčastnil různých tuzemských i mezinárodních festivalů a uměleckých výměn (např. Gymnasia Cantant, Choir Olympics – Bremen, École Européenne Bruxelles, Auersperg-Gymnasium Passau). Vocalissimo pravidelně zpívá při školních akcích a účastní se i vystoupení pro veřejnost. Soubor pracuje pod uměleckým vedením sbormistra Romana Michálka. V souvislosti s epidemií Covid-19 byl sbor v minulém období nucen svou činnost přerušit a znovu začal zkoušet v září tohoto roku. Vystoupení chlapecké části sboru na Festa academica tak bude prvním veřejným vystoupením sboru po téměř dvou letech.

Program koncertu:

Vijay Singh: Medieval Gloria

Art Garfunkel / Zdeněk Borovec: Jeanne d'Arc

Mary Donelly: O Mary Rock

Vocalissimo – chlapecký sbor GJK

Ivana Kylarová – klavír

řídí Roman Michálek

Julius Fučík: Vjezd gladiátorů

Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert A dur pro klarinet a orchestr KV. 622 (Allegro)

Leonard Bernstein: West Side Story Selection

Dmitrij Šostakovič: Koncert č. 2 F dur pro klavír a orchestr (Andante)

Georges Bizet: Carmen: Suita č. 2 (La Garde Montante, Chanson du Toréador)

Antonín Dvořák: Symfonie č. 9 „Novosvětská“ (Allegro noc fuoco)

Orchestr VŠCHT Praha

Nona Karapetjan – klavír

Josef Filgas jr. – klarinet

řídí Dominik Landsinger

Více informací naleznete na Festa academica a Facebook FB Festa academica


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)