Další, dílčí uvolnění opatření pro pěvecké sbory

Ministr Vojtěch uvolnil sbory na ZUŠ.

I na uměleckých školách může od 1. června zpívat společně až 30 zpěváků.



-cs-ctk, úterý 1. června 2021
Magazín > Sborový život

ilustrační foto

CCa / archiv sboru

Ve školách uměleckého směru vláda povolila společnou výuku až 30 studentů zpěvu. Upravila i podmínky pro tradiční fotografování tříd, při pořizování snímku budou moci děti roušky a respirátory sejmout. Po včerejším zasedání kabinetu o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ve školách nadále platí omezení zpěvu v hodinách hudební výchovy. Povolen je pouze ve školkách či umělecky zaměřených oborech, dosud se mohlo ale společně trénovat v menších skupinách. Pěvecké sbory mohou při účasti 30 osob společně zpívat od pondělí.

Podle informací ministerstva školství je od 24. května povolen zpěv pouze ve školkách. Ve středních, vyšších odborných a vysokých školách mají výjimku obory, kde je zpěv stěžejní pro naplnění studijního programu. Podmínkou pro ně dosud bylo nejvýše šest žáků v místnosti. Za stejných podmínek se může zpívat také v základních uměleckých školách. Hudební výchova v ostatních školách se nezrušila, ale žáci se v ní místo zpěvu musí učit například hudební teorii.

O zákazu zpěvu ve školách rozhodla vláda na návrh bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) kvůli zhoršení epidemie covidu-19 na konci září, opatření platí od 5. října.

Houslový virtuos Pavel Šporcl nedávno upozornil na to, že například pro základní školy s rozšířenou hudební výchovou je přetrvávající zákaz zpěvu velký problém. Donedávna se tam podle něj učitelé snažili s dětmi zpívat aspoň při výuce na dálku, po návratu k plně prezenční výuce od 17. května to ale již nejde.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)