Zemřela sbormistryně Jana Šulcová-Kühnová

Ve věku 85 let zemřela 4. března 2021 hudební pedagožka Jana Šulcová, rozená Kühnová. Dcera sbormistra Jana Kühna, zakladatele Kühnova dětského sboru.



ćtk, středa 10. března 2021
Magazín > Zprávičky

Jana Šulcová-Kühnová

archiv KDS / ds/archiv

Jana Šulcová Kühnová (9. září 1935 - 4. března 2021)

Hudebnice, hudební pedagožka, odbornice na hlasovou výchovu a problematiku dětského zpěvu, dcera sbormistra Jana Kühna, zakladatele Kühnova dětského sboru.

Spolu s bratrem Pavlem (1938 – 2003) byla od dětských let zapojena do hudebního života. Od tří let zpívala v Kühnově dětském sboru, který založil v roce 1932 její otec Jan Kühn, sbormistr a operní pěvec, zakladatel Českého filharmonického sboru. Matka Markéta Kühnová byla operní pěvkyně, sbormistryně a klavíristka.

Šulcová – ještě pod rodným jménem Kühnová – absolvovala na konzervatoři obor varhany a celý následující profesní život pracovala jako hudební pedagožka a sbormistryně dětských pěveckých sborů. Bratr Pavel založil Kühnův smíšený sbor a stal se známým sbormistrem a hudebním režisérem.

Měli jsme to složité, protože v roce 1958 táta zemřel a Pavlovi bylo teprve dvacet, vzpomínala před časem Šulcová. Ale už ve dvaceti měl velkou autoritu. Ještě za tatínkova života jsme si rozdělili sborová oddělení, já jsem vedla děti a Pavel dorůstající děvčata, z nichž vznikl Kühnův ženský sbor. Když se přidali muži z Českého pěveckého sboru, byl Kühnův smíšený sbor na světě, dodala.

Své znalosti z hudební teorie a osobní inspirativní přístup k dětským i dospělým žákům uplatňovala po více než šedesát let odborné práce.

V roce 2002 připravila ČT v cyklu Potomci slavných o rodině Kühnů půlhodinový dokument (více zde).

Odešel další člen legendární rodiny a zpráva o jejím odchodu se dotýká nejen srdcí jejích dětí s rodinami, ale také kolegů, studentů a přátel po celé republice, sdělil za rodinu Jan Malec.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)