Jubilejní ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby se letos neuskuteční.

Letošní ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby se, stejně jako loňský, neuskuteční. Tradiční akce se tak stává jednou z prvních v republice, která se ruší už podruhé.



Kateřina Konečná, sobota 20. února 2021
Magazín > Zprávičky

Velikonoční festival duchovní hudby, Brno

Foto: Petr Francán / Filharmonie Brno

Ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová ke zrušení festivalu uvedla: „V loňském roce jsme měli vše hotovo, ve městě visely plakáty zvoucí na koncerty, a my jsme museli akci zrušit pár dnů před jejím začátkem. V plánování letošního ročníku, který měl být mimochodem jubilejní, třicátý, jsme proto byli obezřetnější. Bylo velmi obtížné odhadovat vývoj situace a podle toho přemýšlet o zahraničních umělcích, sborovém zpěvu, omezení kapacity a dalších věcech, kterých se dotýkají všechna omezení. Přesto jsme byli připraveni a doufali jsme, nicméně vzhledem k vývoji situace musíme být realisté. Je nám proto moc líto, že ani letos neprožijeme velikonoční čas spolu s našimi posluchači.“

Loňský ročník festivalu nesl podtitul Světlo/Iluminace. Ten letošní podtitul Tělo/Vtělení. „Naplánovali jsme proto pro rok 2021 splynutí obou ročníků, vtělení jednoho do druhého. Původní emblémy těla - umučeného i oslaveného - se tak staly ještě aktuálnějšími. Velikonoční festival je už dlouhá léta prostorem rezonance: skladby (znovu)ožívají v posvátných prostorách a v posvátném čase, jim určených. Posluchačům tak festival kromě samotného hudebního zážitku dával možnost se v oněch dvou týdnech i jednotlivých chrámech zastavit k rozjímání nad utrpením i radostnou zvěstí. V této době se znovu idea festivalu stává spíše spícím semínkem, symbolem naděje. Doufejme, že obrodu a uzdravení naší společnosti bude možné oslavit již o svátcích vzkříšení lásky v roce 2022,“ uvedl dramaturg festivalu Vladimír Maňas.

Velikonoční festival duchovní hudby se poprvé uskutečnil v roce 1992 jako vůbec první akce svého druhu v České republice a ojedinělá i v evropském měřítku. Nabízí výhradně duchovní hudbu určenou pro Svatý a Velikonoční týden s akcentací na objevnou dramaturgii a vynikající interpretační výkony. Koncerty se konají v brněnských kostelích a chrámech, za účasti mezinárodně uznávaných interpretů včetně světových premiér psaných na objednávku festivalu. Specifikem akce, na kterou přijíždějí lidé z celé republiky i ze zahraničí, jsou tenebrae, tzv. temné hodinky uváděné ve zhasnutých kostelích, pouze při svíčkách.

Kateřina Konečná, vedoucí PR a marketingu Filharmonie Brno

+420 775 426 040

katerina.konecna@filharmonie-brno.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)