Odešel dlouholetý sbormistr Pěveckého sboru jihočeských učitelek.

Theodor Pártl ztělesňoval to nejlepší z naší kantorské a sborové tradice.

V neděli 4. října 2020 zemřel ve věku 87 let významný český sbormistr, skladatel a hudební pedagog Mgr.Theodor Pártl. Čest jeho památce!



-cs-, neděle 4. října 2020
Magazín > Sborový život

Theodor Pártl (2014)

J. Heidegger / https://cs.wikipedia.org

Theodor Pártl (30. září 1933, Strunkovice nad Blanicí – 4. října 2020, České Budějovice) se narodil v jihočeské obci Strunkovice nad Blanicí v domě číslo popisné 172, což je mlýn na řece Blanici založený roku 1873 a zde rovněž prožil dětství.

Studium a pedagogická činnost

Vystudoval gymnázium v Prachaticích, první hudební vzdělání získal u lidových hudebníků Vojtěcha Hrona, Josefa Koreše a u svého strýce Františka Pártla. Hudební výchovu studoval na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích u Miroslava Hofmana a na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci u Roberta Smetany, Vladimíra Hudce, Libora Melkuse, Pavla Čotka a Luďka Zenkla. Po působení na několika venkovských školách v Pošumaví vyučoval na Pedagogické škole v Prachaticích (1963–1993) a na Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích (1993–2013).

Sbormistrovská činnost

S praktickou sbormistrovskou činností začal roku 1959 vytvořením hudebně pěveckého sboru na Základní devítileté škole ve Vlachově Březí, který vedl až do června 1963. V únoru 1963 založil na Střední pedagogické škole v Prachaticích Pěvecký sbor jihočeských učitelek (od roku 1993 při Biskupském gymnáziu v Českých Budějovicích), který vedl až do roku 2020. Od roku 2013 se na vedení sboru stále větší měrou podílela rovněž Mgr. Anna Voříšková.

Ocenění a čestné tituly

První ocenění získal v roce 1998, kdy mu byla udělena cena Ferdinanda Vacha, následně v roce 2002 cena Františka Chodury, roku 2008 obdržel cenu Bedřicha Smetany a v roce 2014 cenu Nadace Život umělce Senior Prix. 27. září 2018 převzal z rukou tehdejšího předsedy Senátu Milana Štěcha Stříbrnou pamětní medaili Senátu.

Umělecká spolupráce

Během své dlouholeté dirigentské praxe se setkal s celou řadou významných osobností české kulturní scény. Za všechny jmenujme alespoň Eduarda Hakena, Radovana Lukavského, Alfréda Strejčka, Svatopluk Sema, z instrumentalistů pak Stamicovo kvarteto, doc. Bohuslava Matouška, Vítězslava Ochmana, Vlastimila Ochmana či Vladislava Borovku.

Vedle v úvodu již uvedených činností patřilo mezi jeho záliby rovněž rybaření.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)