11. Mezinárodní festival pravoslavné hudby ARCHAION KALLOS 2020

Koncem září ožije Praha v pořadí již XI. ročníkem mezinárodního hudebního festivalu Archaion Kallos. Tento festival je u nás jediný svého druhu a vystupují na něm umělci z ČR i ze zahraničí. Návštěvníci budou mít možnost zaposlouchat se do širokého spektra hudby východního křesťanství, zazní byzantská hudba, klenoty ruské hudby i díla současných autorů.



Marios Christou, neděle 13. září 2020
Magazín > Zprávičky

ARCHAION KALLOS 2020

ARCHAION KALLOS 2020 / www.philokallia.com

Festival zahájí 30. září Celonoční bdění ke svátku sv. Jana Koukouzelise aneb Hudba ze Svaté hory Athos v Chrámu narození přesvaté Bohorodice v Malé Chuchli. Bohoslužba bude sloužena v den svátku významného skladatele ze 14. století – sv. Jana Koukouzelise, jehož 740. výročí naro-zení si letos připomínáme. Autentickou byzantskou hudbu ze Svaté hory Athos návštěvníkům zprostředkují dva zpěváci – Konstantinos Fotopoulos a Dimitris Apostolakis.

Osobnosti sv. Jana Koukouzelise se ale věnuje i jeden z koncertů letošního festivalu, a to sice He-sychasmus – hudba (z) ticha aneb Mnohozvučné ticho. Velice zajímavý koncert zabývající se he-sychasmem a kalofonií, tedy tichem a mnohozvučností, se uskuteční 14. října v Kostele sv. Václava na Zderaze. Propojí dvě spektra hudby – vokální byzantskou hudbu, v podání protopsaltise I. Tsounise a sboru Philokallia Ensemble, se zvukovými instalacemi a elektroakustickou hudbou soudobých českých skladatelů.

Další dva hudební večery odkazují na významné osobnosti, jako je například P. I. Čajkovskij nebo sv. Kassia. Koncert s názvem Pocta Čajkovskému se bude konat 7. října v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Praze. Zavede posluchače o 180 let zpátky, do doby, kdy se tento legendární ruský hudební skladatel narodil. Pěvecký sbor Notre Dame, který řídí Leona Stříteská, zazpívá výběr skladeb z Liturgie sv. Jana Zlatoústého. Jako hosté vystoupí Sbor Arcibiskupského gymnázia pod vedením Igora Angelova a Sbor chrámu sv. Cyrila a Metoděje pod vedením Larissy Sakviny. Spirituální atmosféru si mohou návštěvníci užít i 8. října – pro změnu v Pravoslavném chrámu sv. Kateřiny Alexandrijské v Kateřinské zahradě, kde se bude konat koncert Sv. Kassia z Konstantinopole a sv. Hildegarda z Bingenu aneb Ženský dotek v duchovní hudbě na Východě a na Zá-padě. Tento koncert je věnován dvěma nejstarším křesťanským skladatelkám, jejich díla zazní v podání českého ženského souboru Tiburtina a řecké zpěvačky Evanthie Vavoulioti.

Galerie na HAMU uvede 12. října koncert Filokalie dneška, který návštěvníkům přiblíží současnou instrumentální hudbu inspirovanou pravoslavnou spiritualitou. A na závěr nabídne letošní festival Archaion Kallos k poslechu také netradiční kombinaci duchovní lidové hudby a improvizace v po-dání Dechového tria Fahrza a za účasti řeckého zpěváka Gerasimose Papadopoulose.

Koncert s názvem Byzanc jinak! se bude konat 16. října v Kampusu Hybernská. Jako hosté závěrečného večera vystoupí zpěvačka Elli Aloneftou a hráčka na orientální citeru Tereza Nikou.

Během festivalu je také možné navštívit výstavu malovaných křížů podle tradice tzv. Veselého hřbitova v Rumunsku. Výstavu hostí Karpatský chrám sv. archanděla Michaela v Kinského zahradách. Ve čtvrtek 1. října proběhne na Filosofické fakultě v Ústavu hudební vědy přednáška v anglickém jazyce s názvem Egon Wellesz: A Western Composer-Musicologist rooted in the East a povede ji Doz. Dr. Nina-Maria Wanek. Zájemci se mohou těšit také na workshop, který bude pod vedením otce Nikolaose Lympouridese probíhat 9. října na HAMU a bude se zabývat interpretací byzantského chorálu. Festival proběhne od 30. 9. do 16. října 2020 (doprovodné akce do 30. 10.).

Záštitu nad akcí převzali:

ministr kultury Lubomír Zaorálek,

starostka Prahy 2 Jana Černochová,

velvyslanec Kyperské republiky J. E. Antonios Theocharous

Festival se koná s požehnáním Jeho Vysokopřeosvícenosti Michala, arcibiskupa pražského a českých zemí.

Více informací na www.philokallia.com


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)