Koncert s premiérou skladby profesora Jiřího Bezděka

V sobotu 14. září 2019 se v 16:00 hod. koná tradiční, letos již 11. koncert s premiérou skladby „Soška Matky milostné“ od profesora pražské AMU Jiřího Bezděka za jeho osobní účasti.



redakce, středa 11. září 2019
Magazín > Sborový život

Královehradecký chrámový sbor

archiv sboru / Královédvorský chrámový sbor

Tato kompozice napsaná pro smíšený sbor a varhany je věnovaná Královédvorskému chrámovému sboru a je na text oslavující Madonu královédvorskou umístěnou v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové. Na kůru tohoto kostela bohužel vedení římskokatolické farnosti neumožnilo konání tohoto koncertu, proto se koncert uskuteční v jiném prostoru – v kostele Církve československé husitské ve Dvoře Králové. Kromě premiérované skladby zazní v Plakát ke koncertu podání Královédvorského chrámového sboru vedeném Vítem Havlíčkem díla J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. J. Ryby, J. Rheinbergera a dalších autorů. Za varhany Husova sboru usedne vynikající český varhaník Drahoslav Gric.

Prof. MgA. Mgr. Jiří Bezděk, Ph.D. (* 1961) je uznávaný hudební skladatel, pedagog a hudební teoretik. Absolvoval studium skladby a hudební teorie na AMU v Praze. Od roku 1990 působí na katedře hudební kultury Pedagogické fakulty Západočeské univerzity, kde vyučuje hudebně teoretické disciplíny, klavírní improvizaci, dějiny hudby 20. století a teorii interpretace. Od roku 2016 je vedoucím Katedry hudební teorie na AMU v Praze. Profesor Jiří Bezděk Zářijové koncerty s premiérou skladby význačného soudobého skladatele jsou již obvyklým obohacením kulturního života ve Dvoře Králové a v letošním roce se bude tento koncert konat již pojedenácté (předchozí premiéry napsali Otomar Kvěch, Luboš Sluka, Ilja Hurník, Ivana Loudová, Ivan Kurz, Jiří Teml, Lukáš Hurník, Juraj Filas, Jiří Gemrot a Eduard Douša). Tradice těchto koncertů je částečně narušena změnou místa konání. I přes podporu a přímluvu starosty města Dvůr Králové Jana Jarolíma i významných skladatelů a pedagogů z řad profesorů Pražské konzervatoře, AMU v Praze nebo FF Univerzity Karlovy vedení královédvorské římskokatolické farnosti neumožnilo uskutečnění tohoto koncertu na kůru kostela sv. Jana Křtitele jako u předchozích deseti ročníků, a to z důvodu ukončení spolupráce farnosti s Královédvorským chrámovým sborem. Farností nabízená varianta uspořádání koncertu mimo kůr bez varhan je technicky neproveditelná (skladba je napsaná pro sbor a velké varhany s pedálem, které jsou pouze na kůru). Koncert podpořilo město Dvůr Králové a koná se pod záštitou starosty Jana Jarolíma.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)