Kdy zase začneme společně zpívat? A bude to v rouškách?

Většina sborů nedočkavě čeká na den D, kdy se budou moci znovu rozběhnout sborové zkoušky. Zároveň se však zajímají o to, jak správně postupovat, aby sborové zpívání bylo pro všechny zpěváky bezpečné.



redakce, neděle 3. května 2020
Magazín > Sborový život

Zpěv v rouškách a dvoumetrových rozestupech?

JPo / Archiv UČPS

Ve čtvrtek schválená opatření vlády a ministerstva zdravotnictví povolují od 11. května uskutečnit sportovní, kulturní, náboženské, spolkové a další akce, a to jak veřejné, tak soukromé, s maximální účastí 100 osob, které udržují odstup nejméně 2 metry, mají chráněné dýchací cesty ochrannými prostředky a mají k dispozici nádobu s prostředkem na dezinfekci rukou.

Jsou ovšem tato opatření pro specifickou situaci sborového zpívání dostatečná? A má takové sborové zpívání, tedy v roušce a ve dvoumetrových rozestupech, vůbec smysl? A pokud bychom si, podobně jako sportovci, na ministerstvu dokázali vylobbovat možnost zkoušet bez roušek, dokážeme pak ochránit potenciálně ohrožené členy sboru? O skutečnosti, že s prvním akordem sboru zamíří třicet zpěváků proud vzduchu a kapének přímo na sbormistra, vůbec nemluvíme...

Z hlediska zdravotního totiž představuje pro práci sborů problém sama vlastní podstata zpěvu, jíž je práce s dechem a precizní artikulace. Podle vyjádření lékařských expertů s sebou společný zpěv, podobně jako hra na dechové nástroje, v dnešní situaci jednoznačně nese zvýšenou míru zdravotního rizika. Lze proto předpokládat, že by měla být pro jeho provozování stanovena zvláštní hygienická opatření.

Situace je nejasná

Unie českých pěveckých sborů navázala kontakty s úřady oprávněnými vydávat příslušná stanoviska a usiluje o konkrétní hygienická a zdravotní doporučení pro obnovení činnosti sborů. Z žádného místa jsme však bohužel dosud nedostali jednoznačné informace.

Někteří z oslovených činitelů nás ujistili, že chápou naši komplikovanou situaci a pošlou náš dotaz výš. Jiní soukromě doporučili, abychom své dotazy zkusili komunikovat přes média - může to prý být efektivnější...

Zatím vyčkejme

Z četných kontaktů se zástupci sborů a sbormistry cítíme velkou chuť k zahájení zkoušek sborů, ale také značné obavy, aby následkem společného zpěvu někdo vážně neonemocněl. Tyto obavy sdílíme a prozatím vás prosíme o trpělivost. Coby střešní organizace pro sborový zpěv v ČR budeme i nadále jednat se všemi důležitými aktéry, abychom zajistili potřebné informace.

V dalším rozhodování by nám snad mohl pomoci také manuál ministerstva školství, v němž mají být upřesněny hygienické a další podmínky pro postupné otevíráním škol. Dokument je údajně již hotov a ředitelé ho mají oficiální cestou dostat v pondělí 4. května. Mimo jiné má údajně stanovit podmínky pro výuku v jednotlivých zaměřeních ZUŠ (tedy i pro zpěv, komorní zpěv a soubory). Jakmile se nám jej podaří získat, budeme vás o jeho obsahu informovat.

Kde hledat informace

Aktuální informace pro pěvecké sbory budeme uveřejňovat na webových stránkách České-sbory.cz a na našem Facebooku. Případné náměty a dotazy můžete směřovat na adresu sekretariat@ucps.cz nebo na telefon 608 986 230.

Oficiální informace o uvolňování přijatých opatření najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR či Ministerstva školství a mládeže ČR.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)