Zemřel Dušan Vančura, člen známé české hudební skupiny a textař písně Mlýny.

Spirituál Kvintet vzpomíná na svého člena.

Ve věku 82 let náhle zemřel zpěvák, kontrabasista, textař, hudební aranžér a překladatel skupiny Spirituál kvintet Dušan Vančura.



spiritálkvintet, pátek 17. dubna 2020
Magazín > Sborový život

Dušan Vančura během koncertu v Písku (2010)

Chmee2 / https://cs.wikipedia.org/wiki/

Dnes, 16. dubna 2020, měl Spirituál kvintet večer hrát v pražské Lucerně jeden z dlouhé řady jubilejních a zároveň rozlučkových koncertů. Již delší dobu ovšem víme – a vědí to i naši milí posluchači, že koncerty musely být přeloženy na září. Přeloženy a odehrány – jak pevně věříme – budou, ale ode dneška navíc s bolestí v srdci víme, že se jich už nezúčastní jeden z pilířů Spirituál kvintetu, zpěvák, kontrabasista, konferenciér, skvělý textař a aranžér, nezapomenutelný kamarád a vzácný člověk Dušan Vančura.

Dušan byl oficiálně členem kvintetu od r. 1969, ale již několik let předtím občas jako host a muzikant vypomáhal, když bylo třeba. Od chvíle legitimního členství se rychle stal nepostradatelným spoluhybatelem všeho spirituálského dění jako vtipný glosátor, autor textů a úprav písní, bez kterých si už neumíme historii kapely představit i jako netuctový zpěvák a vynalézavý kontrabasista samouk.

I když v tuto chvíli víme, že Dušan bude už navždy patřit k těm pro nás- a jistě i pro posluchače – nenahraditelným kumštýřům a kolegům, chceme zde zdůraznit i to, že odchod člověka, který celý život rozdával potěšení a optimismus v dobách zlých, bavil ostatní v dobách požehnaných, tedy že odchod takového činorodého člověka není zmizením v mlze.

Celé generace si ještě budou zpívat Dušanovy texty a písničky, kterým vdechl život, pouštět jeho nahrávky, smát se jeho nápadům a originálnímu vtipkování.

Pro nás odchází kamarád a my jsme hrdi na to, že nám bylo dopřáno jeho kamarádství si zblízka užívat!

Další informace najdete zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Van%C4%8Dura


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)