Dny duchovní hudby v Prachaticích oslaví sv. Jana Nepomuka Neumanna

Máj a Les - Majáles zazní v podání souboru Ritornello

Město Prachatice je pyšné, že může na počest sv. Jana Nepomuka Neumanna, od jehož svatořečení letos uplyne 42 let, opět uskutečnit Dny duchovní hudby věnované našemu rodákovi.



Jiřina Dolejšková, úterý 18. června 2019
Magazín > Zprávičky

Dny duchovní hudby Prachatice

archiv festivalu / http://www.farnostprachatice.cz/

Kostel sv. Jakuba je místem, které pravidelně a s velikou pokorou město Prachatice využívá mimo jiné i ke koncertním vystoupením u příležitosti festivalu Dnů duchovní hudby.

Pro závěrečný koncert festivalu 20. června jsme připravili pořad „Majáles, toť jest Máj a Les“ složený z písní 13.–18. století v provedení komorního souboru Ritornello, který zazpívá a zahraje na dobové nástroje tak, jak to činili pánové na famózním obrazu literátského bratrstva z roku 1604.

Festival Dnů duchovní hudby neznamená pouze tři čtvrteční večery v prachatickém kostele sv. Jakuba plné nádherných tónů vážné hudby, ale i doprovodné akce. Na sobotu 22. června je připravena oslava sv. Jana Nepomuka Neumanna organizovaná ve spolupráci s Římskokatolickou farností Pra-chatice. Tento den zahájíme v 10 hodin poutní bohoslužbou v kostele sv. Jakuba. Od 14 hodin se můžeme těšit na koncert skupiny Druhý dech v altánu hospicového parku, od 15 hodin je pro rodiny s dětmi připravena pohádka „A pak se to stalo“. Pohádka je dárkem Farní charity Prachatice. Budou následovat hry pro děti, barbecue a možnost prohlídky rodného domu světce a galerie. Dny duchovní hudby slavnostně zakončí mše svatá 22. června v 10 hodin. Podrobné informace o všech koncertních vystoupeních a dalších programech najdete na www.prachatice.eu nebo na www.farnostprachatice.cz.

Dny duchovní hudby již tradičně doprovází také výstava, ta letošní dostala jméno „Sv. Jan Nepomuk Neumann očima evropských malířů“. Jedná se o výtvarná díla, která vznikala na mezinárodních workshopech SALVE. Po loňském úspěchu se akce opět uskuteční v galerii v rodném domě sv. Jana Nepomuka Neumanna, za což patří veliké poděkování řádovým sestrám a sestře Aleně, představené komunity sester Boromejského řádu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)