Hudba na pomezí barev, stylů a světů -

15. září proběhne mimořádný koncert v kostele sv. Martina na Hůrce u Klatov

Kostel sv. Martina na Hůrce u Klatov svou polohou přímo láká k realizaci koncertů s neobvyklou dramaturgií. Díky spolku Omnium, jenž je nyní správcem této svatyně, zde můžeme zrealizovat koncert, jenž pokračuje v tradici pořádání koncertů Kolegia pro duchovní hudbu pro refektář.



KDH, úterý 10. září 2019
Magazín > Sborový život

Kostel sv. Martina na Hůrce

archiv sboru / http://www.kolegium-klatovy.eu/

Klatovy, kostel sv. Martina, Hůrka, 15.9.2019, 18.00hod

František Xaver Brixi, Jan Josef Ignác Brentner, Ferdinand Schmidt, Jan Antonín Koželuch, Arvo Pärt, Ola Gjeilo aj.

Kolegium pro duchovní hudbu & Consortium musicum

Pokusíme se o propojení dvou repertoárových světů, jež málokdy zaznívají společně. Hluboké meditační ponoření se do zvuků soudobé duchovní hudby bude prostřídáno pompézním leskem a nádherou pozdně barokních a zvukové brilantnosti klasicistních skladeb pocházejících převážně ze sbírky klatovského kůru. Obě roviny přitom sobě vlastním způsobem usilují o totéž - vyvést nás ze všední každodenní reality a povznést nás blíže k tomu, o němž vypráví a jehož oslavují.

Skladby z hudební sbírky klatovského děkanského kostela zde zazní v obnovených premiérách. Uslyšíme tak kompozice geniálního svatovítského kapelníka druhé třetiny 18. století Františka Xavera Brixiho (1732-1771), ale také skladby jeho následovníka z přelomu 18. a 19. století Jana Antonína Koželuha/Koželucha (1747-1817). Jejich zvuková podmanivost a brilance odloudily Klatovům v polovině 90. let 18. století zdejšího regenschoriho Václava Pavlase (1752-post 1815), jenž dal před chorregentskou činností přednost působení po boku této slavné hudební osobnosti. Bohaté spektrum skladeb doplní ve své době nesmírně populární kompozice barokního dobřanského rodáka Jana Josefa Ignáce Brentnera (1689-1742) a jeho vídeňského současníka Ferdinanda Schmidta (c. 1693-1756), s jehož skladbami klatovské publikum seznámil Pavlasův nástupce Petr Kirle (1745-1819). Stalo se tak na přelomu 18. a 19. století.

Koncert je pořádán ve spolupráci s Omnium, z. s., Život památkám.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)