Deset sborů z Polska i České republiky zahájilo ve Stonavě 26. „Trojok Śląski“

Mší svatou v kostele sv. Maří Magdaleny ve Stonavě začal v neděli 21. října již 26. ročník slezské sborové písně „Trojok Śląski“. Bohoslužbu koncelebroval místní farář P. Dr. Roland Manowski s Mons. Antoni Reginkem, který je vice děkanem Teologické fakulty Slezské univerzity v Katovicích, konsultantem komise sakrální hudby Polské biskupské konference a kaplanem Svazu slezských sborů.



redakce / TZ, neděle 25. listopadu 2018
Magazín > Sborový život

Slavnostní mše

Slezský Trojok / archiv festivalu

Mše svaté se zúčastnilo 10 sborů z Polska a České republiky. O hudební stránku se postaral Chór Akademii Techniczno-Humanistycznej z Bielska-Białej a stonavský varhaník Ing. Tomáš Bařák. Chvalozpěvem „Te Deum laudamus“ všichni zúčastněni poděkovali za dar, kterým často slouží i v chrámech. Další oslavy probíhaly v Domě PZKO ve Stonavě a odpolední koncerty se konaly v kostelích sv. Josefa v Horní Suché a sv. Kateřiny ve Vendryni.

Festivalová rada udělila prestižní hudební cenu Moniuska také českým institucím paní Janě Zoralové, sbormistryni dětského pěveckého sboru Sedmihlásek z Vrbna pod Pradědem a vedení Unie českých pěveckých sborů.

Hlavní část XXVI Svátku sborové písně Trojok Śląski, během které byla udělena XXIII Mezinárodní cena prezidenta města Katovice, se konala v neděli 21. října v Domě PZKO ve Stonavě. Byla věnována stému výročí nezávislosti Polska, vzniku Československa a také zřízení Národní rady Těšínského Slezska. Zúčastnily se jí sbory Unie českých pěveckých sborů, Polského kulturně-osvětového svazu v ČR, Oddziału Bielskiego Polskiego Związku Chórów i Orkiestr a také Śląskiego Związku Chórów i Orkiestr.

S rozhodnutím poroty seznámil přítomné prof. Antoni Reginek. „Jsem velmi rád tomuto pěveckému bratření, kterého jsme se mohli zúčastnit během liturgie,“ uvedl a navázal tím na mši svatou, která byla sloužená předtím ve stonavském kostele sv. Marie Magdaleny za pěvecká sdružení a také soubory, které se účastní festivalu Trojok Śląski. V chrámu zpíval Chór Akademii Techniczno-Humanistycznej z Bielska-Biale pod vedením Jana Borowského.

Letošní ceny Moniuszki převzalo 11 osob nebo souborů, mezi nimi také smíšený sbor Lira z Karviné-Darkova, kterého dirigentem je Beata Pilśniak-Hojka, a předsedou Tadeusz Konieczny, a také Karol Żurek z Českého Těšína, zpěvák několika souborů. Sošky a diplomy a také malé dárky předal vítězům Adam Łęski, ředitel Referatu Promocji Zewnętrznej Urzędu Miasta Katowice, který předal rovněž dopis od primátora města Katovic Marcina Krupy.

V druhé části Trojoka Śląského pěvecké sbory zpívaly v Domě PZKO ve Stonavě, v kostele sv. Josefa v Horní Suché a v kostele sv. Kateřiny ve Vendryni. Ve Stonavě to byly: místní smíšený sbor Stonawa (dyr. Marta Orszulik), Chór Akademii Techniczno-Humanistycznej z Bielska-Białej, sbor Lira, kterého dirigentka Beata Pilśniak-Hojka dostala od předsedy ŚZChiO Romana Warzechy cenu Złota Odznaka Honorowa ŚZChiO, smíšený sobr Słowiczek z Katowic-Kostuchnej (dyr. Elżbieta Kudala) a smíšený sbor Towarzystwa Śpiewaczego Modus Vivendi z Katowic-Piotrowic (dyr. Oskar Zgoła).

V Horní Suché kromě místního smíšeného sboru Sucha (dyr. Halina Pribula) vystoupil sbor Magnificat ze Świętochłowic (dyr. Maria Słowik-Tudzierz). Ve Vendryni zazpíval sbory z Polska: Chór Mieszany im. Adama Mickiewicza z Rybnika-Niedobczyc (dyr. Wacław Mickiewicz), Stowarzyszenie Śpiewacze Chór SERAF z Rybnika (dyr. Żaneta Wojaczek) a také Śląski Chór Górniczy Polonia Harmonia z Piekar Śląskich (dyr. Iwona Melson).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)