Smíšený sbor Aurum oslavil své páté výročí

Půlkulaté výročí si na svém březnovém koncertě připomněl sbor Aurum. U příležitosti svého výročí letos uspořádá první setkání pěveckých sborů v Chomutově.



Michaela Hronová, neděle 13. května 2018
Magazín > Sborový život

Sbor Aurum na svém výročním koncertě

Aurum / archiv sboru

Koukám, jak ten čas letí....zpívá se v jedné písničce od Václava Neckáře a je zřejmé, že jí musíme dát za pravdu. Je to neuvěřitelných pět let, před kterými vznikl v Chomutově zcela nový smíšený pěvecký sbor. Založila ho velmi zkušená paní sbormistryně Magda Martincová a nazvala ho Aurum.

Od té doby se v souboru vystřídala řada zpěváků a zpěvaček, ale zásadní vytrvalé jádro zůstalo. Ono je zpívání sice radostná činnost, ale vyžaduje od zpěváků též notnou dávku disciplíny a hodně volného času. Je to investice, která se ale sborům opravdu vyplácí.

V této době má Aurum celých 30 členů, v repertoáru desítky písní z rozličných hudebních období a hlavně zpívaných v různých jazycích, a to vždy zpaměti! Zpočátku se tomu někteří členové, zejména ti starší, bránili zuby nehty, ale dnes to všichni vidí jako velký bonus, protože se pak mohou při vystoupeních zcela soustředit na paní dirigentku. A tak píseň, která by byla jen tak odzpívána, se najednou proměňuje v cosi neuvěřitelného. V cosi, co vyvolává mráz na zádech a slzy v očích.

Dnes má sbor za sebou řadu vystoupení, zájezd na festival pěveckých sborů ve Francii a chystá se uspořádat svůj vlastní malý festival. Setkání pěti spřátelených pěveckých sborů proběhne 19. května 2018 od 13:30 na Hřebíkárně v Chomutově. Měli by dorazit pěvci z ŽPS Clavis cordium Most, DíPS Chiavetta SPgŠ Most, SPS Příležitostní Žatec, SPS Hlas Nová Paka a SPS Melodie Libochovice. Jednotlivé soubory předvedou svůj vlastní krátký program a na závěr koncertu si společně zazpívají skladbu Gloria z Missy brevis od Zdeňka Lukáše.

Věříme, že se Setkání sborů vydaří a že návštěvníci si rádi vyslechnou i jiné, zcela neznámé, sbory. A co dodat? Možná už jen zbytek textu již zmíněné písně...koukám, jak ten čas letí, každýmu letí, tak zpívám si dál...


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)