Skvělý úspěch Iuventusu

Během posledního říjnového víkendu se Pěvecký sbor IUVENTUS Svitavy zúčastnil mezinárodní sborové soutěže v irském Sligu.



Klára Stříteská, pondělí 6. prosince 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Po náročné, zároveň však příjemné cestě, během níž jsme navštívili belgické městečko Bruggy, univerzitní Oxford a přístavní Liverpool, ale i rozhoupali žaludek na otevřeném moři v jedenáctipatrové lodi, jsme dosáhli malebného města na severozápadním pobřeží Irska.

Ve Sligu se mezinárodní sborová soutěž konala již po sedmnácté a letos přilákala celkem čtyřicet čtyři sbory z Irska, Norska, Walesu, Anglie, Rumunska a České republiky.

Od IUVENTUSU, jakožto v řadě šestém českém zástupci na soutěži, se očekávala velmi vysoká úroveň. Myslím, že jsme nezklamali, jelikož hned v první kategorii lidová píseň, ve které ostatní sbory udivovaly obecenstvo nejen zpěvem, ale i národními kroji, se odborná porota složená z předních evropských sbormistrů a hudebníků vyslovila k výkonu IUVENTUSU velmi příznivě a naše provedení skladeb Chodský den Miroslava Raichla a Za naším huménkem Zdeňka Lukáše ocenila druhým místem. Druhý soutěžní den jsme začali velmi úspěšně v kategorii populární hudba, v níž se nám podařilo překonat všechny ostatní soutěžící a získat první místo a putovní pohár ze stříbra. Krátce nato jsme opět reprezentovali nejen Svitavy, ale celou Českou republiku v soutěži duchovních skladeb, ve které jsme s naším repertoárem sklidili obrovský úspěch a obdrželi druhé místo. Celkově jsme tedy vybojovali jedno první a dvě druhá místa a zároveň jsme byli pozváni na další ročník této prestižní soutěže.

V neděli, posledním dnu festivalu, jsme měli možnost zazpívat si při mši v tamním kostele. Po tomto vystoupení, pro nás prvním takového druhu, jsme vyjeli do irské krajiny. Viděli jsme nejen pobřeží Atlantského oceánu, ale i nejvyšší útesy v Evropě. Okouzleni překrásnou irskou přírodou jsme se večer vydali do hospůdky, kde jsme naposledy ochutnali Guinness, místní tmavé a silné pivo, poslechli si tradiční irskou hudbu a zazpívali místním českou písničku.

Následující tři dny jsme věnovali prohlídce Londýna. Navštívili jsme Národní galerii, která obsahuje jednu z největších sbírek evropského malířství na světě, spatřili Buckinghamský palác, oficiální residenci britských panovníků, Downing Street, v níž sídlí britský premiér, prošli známým Hyde Parkem a prohlédli si Tower, původní sídlo britských panovníků. Ve středu večer jsme koncertovali v centru Londýna v kostele sv. Dunstona. Toto vystoupení zorganizoval londýnský mládežnický sbor Chantage. Bylo nesmírně zajímavé zaposlouchat se do zpěvu sboru, který je svým složením členů i výběrem skladeb tolik podobný IUVENTUSU. Tak jako my jsme byli zaujati jeho zpěvem, všichni angličtí sboristé byli nadšeni naším vystoupením a výbornou kvalitou projevu. Samozřejmě nechybělo posezení, kde jsme se navzájem seznámili a stvrdili budoucí spolupráci obou sborů.

V páteční podvečer nás již čekaly Svitavy a radostné tváře našich rodičů a přátel, jimž všem velmi děkujeme za jejich podporu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)