XXI. seminář České Händelovy společnosti

Výbor České Händelovy společnosti (ČHäS) srdečně zve všechny zájemce na XXI. seminář ČHäS, který se uskuteční Chrámová hudba a hudebníci v barokním Duchcově a blízkém okolí, a to ve čtvrtek dne 30. listopadu 2017 od 18.00 v budově VOŠ oděvního návrhářství a SPŠ oděvní v Holešovicích. Přednášet bude loutnista a hudební badatel Milan Černý, přední odborník na danou tematiku.



ČHäS, úterý 21. listopadu 2017
Magazín > Zprávičky

Náměstí v Duchcově

Wikimedia Commons: Slimejs / Wikimedia Commons

Studium chrámové hudební kultury v severozápadních Čechách v 17. a 18. století přináší dnes řadu překvapivých a inspirujících podnětů. Dosud nabyté vědomosti poskytují dostatečné množství údajů, aby věrohodně dokázaly přiblížit pozoruhodnou, postupně odhalovanou vyspělost několika generací zdejších hudebníků, které tito společným úsilím v průběhu monumentální, umělecky vypjaté barokní éry dosáhly.

Mezi hudebně zajímavé lokality severozápadního Podkrušnohoří patřil tehdy i Duchcov, nevelké poddanské město, spadající pod správu dominia šlechtického rodu Valdštejnů. V období vlády této vrchnosti prožívalo místní podřízené obyvatelstvo období blahobytu, založeného nejen na materiálním dostatku, ale také na cílevědomé podpoře duchovních hodnot.

V rámci blízkého i vzdálenějšího regionálního okruhu nebylo hudební dění v Duchcově zdaleka ojedinělým jevem. Naopak, ocitalo se v širším spektru souvislostí poněkud rozsáhlejšího celku, z něhož vyrůstala vytříbená, plnohodnotná hudební kultura, která doposud nezískala ocenění, jaké by si právem zasloužila. V následující historii se její obdoba v tak velkém měřítku již nikdy neprojevila.

Seminář se uskuteční ve čtvrtek dne 30. listopadu 2017 od 18.00 v budově VOŠ oděvního návrhářství a SPŠ oděvní v Holešovicích. Vstup pro všechny zájemce zdarma.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)