Smíšený pěvecký sbor KOS míří potřetí za oceán

Již potřetí během své existence se v těchto dnech chystá Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl za „Velkou louži“. Zpěváci absolvují turné na pozvání organizace Czech Symphony Project, a to ve dnech 29.11.-16.12.2017.



KOS, čtvrtek 16. listopadu 2017
Magazín > Sborový život

Sbor KOS v USA (2016)

archiv sboru / KOS

„Projekt pro sbor organizuje celovečerní koncerty pro veřejnost, výchovné koncerty pro žáky a studenty amerických škol, ale i drobná vystoupení na nejrůznějších institucích. Plánována jsou rovněž setkání a vystoupení pro krajany,“ uvádí sbormistr KOSu Milan Motl a dodává: „Tentokrát rozšíříme turné do USA i koncertováním v Kanadě. Například v Masaryktownu se uskuteční koncert pod záštitou generálního konzula ČR v Torontu pana Ing. Ivana Počucha.“

Turné v USA a Kanadě není žádnou samozřejmostí, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je to výsledek pilné práce sboru v čele s kreativním sbormistrem. Mladí zpěváci cílevědomě a důsledně pracují na zkvalitnění profesionální úrovně sboru. Avšak bez podpory vedení školy, města a Pardubického kraje by se Kosákům nepodařilo dosáhnout takové úrovně, která zajistila v pořadí již třetí pozvání za oceán. V roce 2008 sbor absolvoval koncertní cestu do Calgary a v minulém roce, tedy zcela nedávno, úspěšné turné po čtyřech státech USA.

„Koncertní turné je pro talentované studenty nejen mimořádnou příležitostí prezentovat na americkém kontinentu své pěvecké nadání, českou hudbu, město Litomyšl, ale také možností poznat americkou kulturu, zdokonalit své jazykové dovednosti, obohatit své zkušenosti a zúročit náročnou práci ve sboru,“ zdůrazňuje Milan Motl. Dodejme, že vystoupení budou laděna ve vánočním duchu, doplněna budou prezentací české hudby a kultury. Ostatně část prezentovaného repertoáru, například výběr z oratoria Mesiáš Georga Friedrich Händela, si budou moci poslechnout i příznivci sboru v rámci vánočního koncertu, který se uskuteční 21. 12. 2017 v Piaristickém chrámu v Litomyšli.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)