Ariadna na Naxu J. A. Bendy aneb návrat slavného melodramu!

V pátek 3. listopadu 2017 v 19.30 hod. zazní v barokním refektáři při klášteře sv. Jiljí v Praze slavný melodram českého skladatele Jiřího Antonína Bendy.



Redakce, čtvrtek 2. listopadu 2017
Magazín > Zprávičky

J. A. Benda

Johann Friedrich Schröter / Wikimedia Commons

J. A. Benda se, krom jiného, proslavil ve své době právě zhudebňováním textů formou melodramu. V 18. století byl ale melodram velmi oblíbený. Kromě jiných námětů Benda zhudebnil také antické drama Ariadny, dcery krétského krále Minóa, a hrdinného Thésea, který se na Krétu vydal zabít obludného býka Minotaura. Melodram Ariadna na Naxu se stal jedním z vrcholů Bendovy tvorby, ale i obdobné hudebně-dramatické tvorby své doby. Z Bendova odkazu pak vycházel další český skladatel, světový velikán melodramu Zdeněk Fibich (Balady K. J. Erbena, nebo Hypodamie).

Na koncertě v pátek 3. listopadu 2017 vystoupí Martinů Strings Prague pod vedením Jaroslava Šonského, recitují Michaela Dolinová (Ariadna) a Filip Sychra (Théseus), na cembalo hraje Gesine Tiefuhr. Před očekávanou Bendovou skladbou zazní Concerto grosso d moll A. Vivaldiho a Divertimento F Dur (KV 138) W. A. Mozarta. Krátké průvodní slovo na téma W. A. Mozart a J. A. Benda přednese Gabriela Kalinová z Mozartovy obce. Vstupné je dobrovolné (doporučená výše 100 Kč).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)