Česká filharmonie hledá zpěváky "odsud a odjinud" k provedení Ódy na radost

Česká filharmonie pořádá už počtvrté open-air koncert, jímž tradičně uzavírá svou pražskou koncertní sezónu. Letošní koncert se uskuteční 22. června na Hradčanském náměstí a bude ve znamení oslav 120. výročí založení orchestru, a proto se v instrumentálních číslech představí vynikající sólisté z řad hráčů České filharmonie, a to pod taktovkou Petra Altrichtera.



-ucps-, sobota 12. března 2016
Magazín > Sborový život

Open air koncert České filharmonie na Hradčanském náměstí (2014)

Petra Hajská / Česká filharmonie

Posledním číslem celého večera bude závěrečná, čtvrtá věta Beethovenovy Symfonie č. 9 S Ódou na radost. V ní rozšíří řady ČF mladí hudebníci ze základních uměleckých škol, s nimiž filharmonici už třetím rokem vytvářejí Společný orchestr. Přáním České filharmonie zároveň je, aby řady sboristů z Kühnova smíšeného sboru rozšířili mladí zpěváci (ve věku 15-25 let), kteří v České republice žijí, ale jejichž rodiče byli migranti, kteří do ČR přišli z jiných zemí. Česká filharmonie tak chce podpořit všechny, kteří v České republice žijí, i když mají své kořeny v jiných zemích či kulturách, a vyjádřit tak naději a důvěru, že Beethovenovy myšlenky, formulované v jeho poslední symfonii o možnosti přiblížení či dokonce o sbratření všech lidí – máme-li citovat Beethovena, resp. Schillera přesně – nejsou a nebudou pouhou frází.

Hledáme tedy zpěváky (potomky rodičů, kteří do ČR přišli jako migranti z jiných zemí), schopné zazpívat sopránový, tenorový, altový či basový sborový part Beethovenovy Deváté symfonie, a to spolu se zpěváky Kühnova smíšeného sboru. Jejich věk by v době konání koncertu, tedy 22. června 2016, neměl být nižší než 15 a vyšší než 26 let. Samotnému koncertu budou předcházet zkoušky s orchestrem 20. + 21. června 2016 v Rudolfinu (9.30-15.30) a generálka na Hradčanském náměstí 22. června (16.00-18.00). Pro sboristy, které tímto způsobem hledáme a oslovujeme, chystáme přípravná soustředění v Praze, zaměřená na individuální i kolektivní nácvik 4. věty Beethovenovy Deváté symfonie. První z nich se uskuteční v neděli 1. května 2016 odpoledne (13.00-17.00), druhé v neděli 5. června 2016 (13.00-17.00), a to v prostorách pražského Rudolfina. Cestovné, ubytování i stravu sboristů hradí Česká filharmonie.

Unie českých pěveckých sborů je partnerem při výběru sboristů pro tuto mimořádnou hudební událost. Zájemci nechť posílají své přihlášky (stručný životopis, sborové zkušenosti a několik motivačních vět) nejpozději do 17. března 2016 na adresu sekretariat@ucps.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)