Rok 2016 se ponese ve znamení otce vlasti

V roce 2016 vzpomeneme 700 let od narození Karla IV., českého krále a císaře Svaté říše římské, syna Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Vysokoškolský umělecký soubor bude při této příležitosti interpretovat vybrané skladby, a to jak na tradičních koncertech v Lázních Bohdaneč a Pardubicích, ale také v dalších městech, a rovněž v rámci mezinárodní spolupráce s polským sborem Medici Cantantes v projektu Píseň zemí Koruny české.



Vojtěch Záleský (redakčně upraveno), pondělí 1. února 2016
Magazín > Sborový život

Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice

Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice

Polská spoluúčast není náhodná. Knížectví Slezské bylo jednou ze zemí Koruny české a fakt, že tehdejší Slezská Vratislav – dnešní Dolnoslezská metropole Wroclaw – byla Karlova druhá nejoblíbenější metropole a získávala od něj mnohá privilegia, je skutečnost známá a doložitelná.

Cílem projektu Píseň zemí Koruny české je uctění výročí 700. let od narození krále a císaře Karla IV., rozšíření povědomí širší veřejnosti o Wroclawském titulu Hlavního města evropské kultury 2016, udržení a rozšíření spolupráce dvou kolektivů (Polského a Českého) stejného poslání a obsazení, společné provedení hudebního díla českého autora motivovaného polským uměleckým dílem výtvarným (kantátu Otčenáš složil Leoš Janáček inspirovaný obrazy polského malíře Jósefa Meciny-Krzesze) a provedení společných pořadů na zajímavých místech v ČR a v Polsku.

I všechny další hudební pořady, které bude VUS během roku na území ČR pořádat, se k tomuto speciálnímu výročí budou vztahovat a pro návštěvníky tak připraví jedinečný kulturní zážitek. Informace o těchto pořadech budou zveřejněny v aktualitách koncertů.

Tradiční koncerty v Pardubicích

  • 14. února (neděle) v 17:00, Valentýnský koncert, Hudební sál Pardubické radnice

  • 20. dubna (středa) v 19:00, Jarní koncert, Sukova síň Domu hudby

  • 14. května (sobota) v 17:00, Májový koncert, kostel sv. Bartoloměje

  • 7. října (pátek) v 19:00, Podzimní koncert, státní hrad Kunětická hora

  • 12. prosince (pondělí) v 19:00, Vánoční koncert, Rytířský sál Zámek Pardubice

Koncerty v kostele sv. Marie Magdaleny v Lázních Bohdaneč

  • 3. dubna (neděle), Velikonoční koncert

  • 26. června (neděle), Letní koncert sborové hudby

  • 13. listopadu (neděle), Missa solemnis

Projekt Píseň zemí Koruny české je spoluprací VUS s polským sborem Medici Cantantes, a není to spolupráce první. Oba sbory sdílí bohatou historii společných vystoupení už od roku 2013, kdy VUS přizval ke spolupráci polský sbor, aby společně zazpívaly v jazyce svých předků (staroslověnsky), a tím uctily výročí příchodu Cyrila a Metoděje na tehdejší Velkou Moravu. Koncerty se konaly na Velehradě, v Pardubicích, Chrudimi i v Praze. Jako odezva následovala pozvánka Polského sboru do Wroclawi, aby tam VUS představil svůj repertoár. Další pozvání do Worclawi iniciované sborem Medici Cantantes VUS obdržel jakožto jediný zahraniční host počátkem roku 2015, a to do projektu Narodowého Fóra Muziky (tj. Wroclawská filharmonie), kterého se VUS zúčastnil v srpnu 2015. VUS se tak zapojil do týdenního projektu s názvem Singing Europe 2015 a byl nesmírně překvapený Polskou vstřícností i servisem.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)