Nabitá sezóna litomyšlských KOSáků zakončená netradičním holdem Bedřichu Smetanovi

Koncertní sezónu zahájili KOSáci doma v Litomyšli podzimním koncertem To nejlepší z Litomyšle, pořádaným Smetanovým domem. Představili průřez svého repertoáru a poté společně zazpívali s ostatními litomyšlskými tělesy. V listopadu v sídle Krajského úřadu Pardubického kraje převzali zvláštní ocenění Mladý talent za dlouhodobě vynikající výsledky v oboru. Tomuto ocenění předcházela cena Plaketa rady města Litomyšle pro sbormistra KOSu Milana Motla za zásluhy o rozvoj města Litomyšle v oblasti vzdělávání a kultury.



Milan Motl, sobota 16. srpna 2014
Magazín > Sborový život

Živý obraz z Prodané nevěsty u pomníku Bedřicha Smetany

Nejvýznamnější celostátní akcí KOSáků byla účast na listopadovém festivalu středoškolských a akademických sborů Festa academica Praha 2014, kde spolu s dalšími středoškolskými sbory a Litomyšlským symfonickým orchestrem na slavnostním koncertu Studenti sametu pod taktovkou svého sbormistra přednesli Missu brevis Jiřího Pavlici. V prosinci KOS okouzlil posluchače v Litomyšli, na Vysočině a v Praze na svých adventních koncertech nazvaných Vánoční vinšování. Zvláště to pražské mělo přesahující význam. Jednalo se o akci uspořádanou ve Valdštejnském paláci Senátu Parlamentu ČR s podtitulem Vánoce pro UNICEF, kde KOSáci společně s folklórním souborem Červánek vystoupili s vánočním programem českých a evropských vánočních koled na podporu očkovacího programu zmíněné světové organizace.

Jaro KOSáků proběhlo ve znamení mezinárodních akcí. V březnu sbor odcestoval do země galského kohouta na pozvání mládežnického orchestru Davidova Lycea Angers - OLDA. KOSáci v centrální části Francie představili výběr ze svého současného repertoáru, který předtím v únoru natočili na své nově chystané profilové CD. Prezentovali především hudbu českých autorů - J. K. Vaňhal, A. Dvořák, K. Růžička, J. Bernátek, J. Vičar, čímž se připojili k vyhlášenému programu Rok české hudby 2014. Největší úspěch měl však, vedle Vičarovy aranže moravské lidové písně Rež, rež, rež, přídavek v podobě známé francouzské písně Sur le pont d´Avignon. Svůj um předvedl francouzskému publiku KOS, ale také menší seskupení sboru - komorní sbor KOKOS, pěvecké trio i sólisté sboru. Na dvou koncertech se KOS a OLDA spojily ve společném závěrečném programu.

V Litomyšli KOSáky čekaly tři mezinárodní koncertní setkání. Hned po návratu sbor vystoupil ve Smetanově domě na Mezinárodním koncertě dobré vůle společně s International Exchange Chorus and World Youth Orchestra, složených především z hudebníků z ČR, Jižní Koreje a Japonska. Závěrem koncertu se sbormistrovi Milanu Motlovi podařilo svým entuziasmem a bezprostřední komunikací vytvořit mezi účinkujícími i posluchači dokonalou symbiózu nadšení a radostného prožitku z hudby. V dubnu do Litomyšle zavítal sbor St John´s Choir z Velké Británie, který do ČR přicestoval na pozvání pražského gymnaziálního sboru Vocalissimo. Společný koncert KOSu a sboru z Anglie tak poskytl zajímavé srovnání dvou středoškolských těles. Oba sbory převedly velmi kvalitní výkony. Plný zvuk prozpívaných, sonorních hlasů mladých Angličanů však předčila vysoká kvalita hlasové kultury, barva, výraz a pestrost repertoáru domácího sboru. Třetí mezinárodní koncert KOSu, který se uskutečnil v prostorách památky UNESCO - Zámku Litomyšl nabídl posluchačům hosty zaoceánské - Missouri Baptist University Chorale z USA, který na svém evropském turné prezentoval především hudbu americké provenience: gospely a muzikály.

Závěr sezóny KOS věnoval litomyšlskému rodákovi a dvojnásobnému jubilantovi Bedřichu Smetanovi. KOSáci se aktivně zapojili do oslav tohoto zakladatele české hudby účinkováním v doprovodném programu 56. ročníku Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Na vlnách Českého rozhlasu Dvojka v pořadu Tobogan vedle výjimečné operní pěvkyně Soni Červené a sólisty opery ND Luďka Veleho vystoupila také část pěveckého sboru KOS - jeho pěvecké duo a trio. Krásným zakončením KOSácké sezóny byl zcela netradiční hold největšímu litomyšlskému rodákovi. Členové pěveckého sboru KOS totiž u mistrova pomníku představili „znamenitou, nikdy před tím nevídanou komedii“ v podobě živého obrazu, divadelního fenoménu tolik oblíbeného za Smetanova života. V roli komediantů z Prodané nevěsty průvodem přes náměstí napochodovali před Smetanův pomník, kde jako klauni, indiáni, svalovci i fakýři předvedli své „znamenité, neslýchané“ kousky a pohybové legrácky, nechyběl ani „živý amerikánský medvěd“. Svým mladistvým vtipem a elánem pobavili zvědavě přihlížející publikum, a kdo ví, možná také z podstavce shlížejícího samotného mistra. Ke KOSákům se přidali pěvci litomyšlských sborů Paní a dívky a Mužský sbor, společně tak vytvořili dokonalou iluzi venkovského veselí. Po oficiální části holdu společně zazpívali píseň Proč bychom se netěšili a poté se s květinami doslova vrhli na skladatelův pomník, čímž celá akce vyvrcholila. Silná průtrž mračen pak všechny přítomné rozehnala a učinila jedinečnou tečku této „jedinečné“ podívané. Smetana se potom určitě smál ještě celou noc…?


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)