Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava a Rok české hudby

Projektu Rok české hudby 2014, který se opírá o výročí významných českých umělců, se zúčastnil také Akademický pěvecký sbor v čele se sbormistrem Janem Mlčochem – a to koncerty v Hradci nad Moravicí (27. 4.), Příboře (15. 6.) a Ostravě (25. 5. a 18. 6.), přičemž společným předpokladem bylo zejména provedení skladeb autorů, kteří jsou (více či méně) spjati s Ostravou a blízkým okolím. Posluchači se tak znovu setkávali nejen s Leošem Janáčkem, jehož 160. výročí narození bylo ve znamení skladeb Graduale a Kačena divoká, a Otmarem Máchou, ale také Josefem Sukem, Ctiradem Kohoutkem, Petrem Ebenem a jinými.



Ondřej Jurásek, úterý 5. srpna 2014
Magazín > Sborový život

Akademický sbor VŠB-TU Ostrava

O proměnlivosti jednotlivých vystoupení svědčí také spolupráce se sborem Moraviachor (v čele se sbormistrem Josefem Surovíkem), který s námi v květnu vystoupil v jedinečném prostředí národní kulturní památky Dolu Michal. Společné provedení skladby Oj, oj, oj Zdeňka Lukáše zde bylo také pomyslným vrcholem celého projektu, třebaže se nejednalo o jubilanta. (Za její interpretaci jsme v červenci získali zvláštní cenu na Mezinárodním sborovém festivalu v řecké Preveze.) Pozornost si zaslouží i klavírní spolupráce studentky ostravské konzervatoře Ivy Žurkové, bez jejíhož doprovodu by například Moravské dvojzpěvy Antonína Dvořáka byly neúplné.

Smysluplnost Roku české hudby 2014 lze spatřit nejen v oživení zájmu o českou hudbu (která je jinak neodmyslitelnou součástí našeho repertoáru) na celostátní úrovni, ale zejména v nových možnostech spolupráce (nejen) s partnerskými sbory a možnosti reprezentovat Ostravu jako město s bohatou tradicí kultury. Reakce publika jinak potvrdily hlavní stanovené cíle Akademického pěveckého sboru VŠB-TUO, který vystupuje pravidelně od roku 2007, za sebou má několik úspěšných zájezdů do zahraničí (Španělsko či Argentina) a projektů napříč hudebními oblastmi (Light Mass). „V dobrým sme se sešli, v dobrým se rozejdem…“

Na shledanou na dalších koncertech.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)