Happeningu Pamatuj! 2014 se zúčastnilo přibližně 1 200 zpěváků

8.března, 1944 bylo v plynových komorách koncentračního tábora Osvětim – Birkenau zavražděno během jediné noci 3 792 nevinných mužů, žen a dětí. Následně 10. až 12. července téhož roku bylo v průběhu dvou nocí stejným způsobem zavražděno 6 500 mužů, žen a dětí. Celkový počet obětí této hromadné vraždy tzv. Terezínského rodinného tábora přesáhl množství 10 000 nevinných lidí. Letos 8. března 2014, v den sedmdesátého výročí tragédie, zpívalo přibližně 1 200 zpěváků z 62 vokálních souborů na dvaceti místech naší země některé z písní, jež měli na rtech mnozí z těchto lidí, když šli tehdy na smrt: Hatikvu (Naděje), Shema Jisrael (Vyznání víry) a Kde domov můj.



Marek Šlechta, úterý 18. března 2014
Magazín > Sborový život

Happening Pamatuj! 2014 v Boskovicích (foto: Tomáš Trumpeš, boskovicko.cz)

Tomáš Trumpeš / boskovicko.cz

Protože se jednalo už o druhý ročník happeningu, byly mnohé sbory na výročí dobře připraveny a po zazpívání tří písní pokračovaly následným programem podle vlastních možností: v Lomnici nad Lužnicí proběhla přednáška Mgr. Václava Pražáka na téma Architektura konečného řešení. V Ostravě pokračovali koncertem vokálních souborů - Gymnázia Olgy Havlové a ženského pěveckého sboru Dobroslava Lidmily. V Soběslavi ve třetím příspěvku zmínili osudy konkrétních lidí, kterých se koncentrační tábor týkal. Ve Staňkově navázali v kulturní místnosti městského úřadu hudebně literárním pořadem na téma happeningu. V Božicích happenning doprovázela výstava dokumentárních fotogafií připravená Mgr. Davidem Zejdou. V Úvalech četli žáci ZŠ jména úvalských židovských obětí a byla odhalena pamětní deska. V Polici nad Metují proběhla 6.3.2014 v rámci účasti na happeningu v městské knihovně beseda Radka Hejreta na téma "Moderní stát Izrael." V Jindřichově Hradci se po odzpívání 3 písní v bývalé synagoze v Kostelní ulici uskutečnila přednáška Mgr. Marty Leblové na téma „Žili tu s námi“. Tato přednáška byla proložena židovskými skladbami v podání Schimmerle Klezmer Kabaret. V Třešti byl happening samotný oživen působivým zdramatizováním výpovědi svědka zabíjení, člena tzv. Sonderkomanda. V Příbrami po happeningu následoval koncert houslového virtuosa Alexandera Shonerta z USA.

I když účast zpěváků z 62 souborů v České republice je zajímavé číslo, objektivní pohled do seznamu míst, kde happening proběhl, nás upozorňuje, že v osmi ze čtrnácti krajů ČR se akce nezúčastnil ani jeden soubor, ani jeden zpěvák, i když byly osloveny všechny soubory v každém z krajů, všechny základní i střední školy v každém okrese. Budiž tato informace inspirací a výzvou pro krajské i lokální preventisty, ředitele škol, učitele příslušných předmětů, mládežnické organizace, sbormistry a vokální soubory i hudební tělesa, pracovníky v kultuře, církve atd. Události a průběhy happeningu PAMATUJ! 2014 ve všech uvedených lokalitách jsou postupně doplňovány na Facebookovou adresu. Pozornosti by neměly ujít videozáznamy z lokalit: Praha, Ostrava, Tábor a Třešť.

Na propagaci happeningu PAMATUJ! 2014 se významně podíleli: Unie českých pěveckých sborů (UČPS), Český rozhlas Radiožurnál, Radio Poglas, Česká Televize – Křesťanský magazín, Blanenský deník, FATYM Vranov, TREBONSKO.CZ, Lomnické listy, TIC Nový Jičín, kudyznudy.cz, Regionalist, novinky vysočina.cz, AWrádio, Signály.cz, krestandnes.cz, poslankyaně evropského parlamentu MUDr. Zuzana Roithová a další.

Všichni jste zváni k účasti na happeningu PAMATUJ! 2015 dne 8. března, 2015.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)