Odešel sbormistr a skladatel Václav Štývar

V pátek 4. ledna večer zemřel sbormistr a skladatel Václav Štývar.



Jan Nowak, pondělí 14. ledna 2013
Magazín > Zprávičky

Václav Štývar

Václav Štývar prožil dětství v Šenově u Ostravy. V Praze vystudoval Průmyslovou školu dřevodělnou v oddělení pro malíře písma. Do Třince v roce 1957 však přišel již jako sbormistr, ujal se dnešního Pěveckého sdružení Martinů. Až později dálkově vystudoval konzervatoř v Ostravě.

Od roku 1964 byl sbormistrem dětského sboru Domu pionýrů a mládeže, později po něm pojmenovaného Štývarův dětský sbor. S ním zažil velké úspěchy, jezdil na zpěvácké tábory do Mostů u Jablunkova a později do Nýdku-Hluchové, natočil mnoho dětských písní v Československém rozhlase Ostrava, koncertoval doma i v zahraničí. Pro "své děti" napsal stovky jednoduchých i složitějších písniček, které zná již několik generací současných i bývalých "Štývarčat".

Je autorem jak hudby, tak textů svých písní, dovedl proniknout hluboko do dětských duší. Nejvýznamnějšími a stále nedoceněnými jsou jeho táborové písně, bohatá je však i jeho tvorba pro přípravné sbory, kterou po odchodu do důchodu částečně shrnul do sborníku s CD Dáša, Váša a Muzikáč.

V Třinci dále vedl Ženský komorní sbor Camerata a Dívčí sbor Gymnázia Třinec (tamtéž i vyučoval). V Ostravě a později Frýdku-Místku komorní sbor Collegium. Již méně je známo, že se stále věnoval i kresbě, malbě a poezii. Vydal několik výtvarných publikací pro děti.

Na konci devadesátých let postupně odešel do důchodu, dále však komponoval a maloval. Mnoho času trávil na své chalupě Bertramce v Nýdku.

Václav Štývar se zásadním způsobem zasloužil o kulturní život Třince. Jeho sbormistrovský odkaz je stále živý. Pěvecké sdružení Martinů, Štývarův dětský sbor i Ženský komorní sbor Camerata pokračují ve své činnosti.

Za svou nepřehlédnutelnou uměleckou a pedagogickou aktivitu byl v roce 2004 právem jmenován čestným občanem města Třince. Získal více cen UČPS, v roce 2005 pak Cenu Bedřicha Smetany.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)