Pražský sbor Zvoneček si na Světových hrách v USA vyzpíval dvě zlaté medaile

Pražské sborové studio Zvoneček pod vedením sbormistryně Jarmily Novenkové dosáhlo dalšího výjimečného úspěchu na mezinárodní scéně. Na prestižních Světových hrách ve sborovém zpěvu (World Choir Games) v Cincinnati v americkém státu Ohio získal jeho koncertní sbor Zvonky Praha dvě zlaté medaile v kategoriích folklór a mladé sbory do 21 let. Komorní sbor Abbellimento pak přidal stříbro v kategorii duchovní hudba.



Lucie Nováková, neděle 22. července 2012
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Zvoneček opět úspěšně reprezentoval Českou republiku, foto: Jan Vančura

Před rokem byl Zvoneček podobně úspěšný na mistrovství světa ve sborovém zpěvu (World Choir Championships), které se konalo ve Štýrském Hradci. V Rakousku mladí pražští zpěváci získali tři zlaté medaile, dvě ceny Grand Prix a prvenství v kategorii mladých ženských sborů.

Tyto výsledky jim v Cincinnati zajistily start v nejvyšší soutěžní kategorii The Champions Competition. "Sem musí mít sbor vstupenku v podobě zlatých medailí, vyhraných soutěží nebo ocenění Grand Prix. V Champions Competition tedy nejsou žádné špatné sbory. Jen výborné a nejlepší," vysvětlil manažer sboru Jan Vančura na webu www.zvonecek.cz.

V elitní Champions Competition se zlaté medaile udělují sborům, které za své vystoupení obdrží od přísné mezinárodní poroty minimálně 80 bodů. To se ve folklorní kategorii podařilo pouze deseti tělesům z celého světa, v kategorii mladých sborů dokonce jen sedmi. A Zvonky Praha byly v obou případech mezi nimi.

Také jablonecký sbor Iuventus, Gaude! odjel z Ohia s dvěma zlatými medailemi. Litoměřický soubor Puellae Cantantes přidal do české sbírky na hrách v Cincinnati stříbro.

Ve světovém žebříčku Interkultur patří koncertnímu sboru Zvonky Praha 26. místo, komorní sbor Abbellimento je čtyřicátý. V nejlepší stovce jsou už jen dva další české sbory.

Sborové studio Zvoneček sídlí na Komenského náměstí na Žižkově v Praze 3. Na scéně se pohybuje už šestnáct let a na kontě má mnoho dalších hudebních úspěchů. Vedle loňského triumfu na MS v Rakousku zazářil soubor i během festivalu Festa Musicale Olomouc 2007, kde získal čtyři zlaté diplomy a stal se absolutním vítězem mezi 127 sbory z 15 států světa.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)