Pěvecké sbory soutěžily v Opavě

Středoškolské sbory z celé České republiky soutěžily v Opavě. Na festival Opava Cantat se sjelo více než šest set zpěváků. Na nejvyšší příčce se podle rozhodnutí poroty umístil Smíšený pěvecký sbor Konzervatoře Pavla Josefa Vejvanovského z Kroměříže.



Eva Klucho, pondělí 5. prosince 2011
Magazín > Sborový život

Fotografie z Opava cantat 2009

Festival zahájil v pátek koncert sborů v opavském kostele svatého Václava. Soubory, které soutěžily, se v sobotu vystřídaly ve Sněmovním sále Minoristkého kláštěra.

Celostátní soutěž Opava Cantat měla letos třináctý ročník. "Zúčastnilo se jí patnáct sborů z celé České republiky. Byli to vítězové krajských kol, kteří se sjeli k nám do Opavy na celostátní kolo," uvedl organizátor festivalu Jiří Slovík.

V sobotu večer bylo rozhodnuto. Porota nejvýše ocenila vystoupení mladých zpěváků z kroměřížské Konzervatoře Pavla Josefa Vejvanovského. "Absolutní vítěz se vybral v podstatě sám, a to naprosto kultivovanými hlásky, krásným vedením melodie. Předvedli něco, co nám sedlo do duše hned od počátku," doplnil Slovík.

"Nás to ohromně baví, děláme pěkné věci, máme dobrý výběr skladeb a jsme výborná parta," řekl zpěvák vítězného sboru Vít Němeček. Zpěvačka Eva Kývalová dodala, že všichni ze souboru vítají příležitosti, kdy mohou porovnat svou úroveň s jinými uskupeními. "Takže jsme spokojení. Stmelilo nás to," řekla.

Opava Cantat v příštím roce začne už na jaře, a to postupovými přehlídkami v jednotlivých krajích republiky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)