Pozvánka na mezinárodní festival afroamerických spirituálů Spiritual fest 2010

S potěšením Vás zveme na dvoudenní MEZINÁRODNÍ FESTIVAL afroamerických spirituálů s názvem SPIRITUAL FEST 2010, který se koná v Praze 18. září, 2010 v Komunitním centru sv. Prokopa, Sluneční nám.1, Praha 13 a pokračuje 19. září, 2010 ve Spolkovém domě, K Vidouli 727, Praha 13.



Marek Šlechta, středa 30. června 2010
Magazín > Zprávičky

Fotografie z minulého ročníku

Spiritual Fest

Na festivalu vystoupí z České republiy skupiny a soubory Cantarina, Myšáci, YMCA Jakoubek, T´N´T, Columbella, Besharmonie, DNA, True Harmony, Mošny, Hradecké komorní tucteto, Geshem, Grandis, Nsango Malamu, Brno Gospel Choir, Svatopluk Karásek a Vockap. Z Francie přijede skupina TF Gospel Singers, z Německa Gospel & Friends a Gospel Swingers, z Polska Opole Gospel Choir, z Maďarska Frater Choir a Sopron Gospel, ze Slovenska Caecilia Chorus. Současně vystoupí i americký zpěvák žijící v Praze Lee Andrew Davison.

Hlavní náplní programu jsou spirituály, původní písně černošských otroků, ale zazní zde i písně, které geograficky i obsahově bezprostředně navazují: gospely a africké duchovní písně. Žánrově nemá festival žádné omezení, proto návštěvníci uslyší stejné písně v překvapivě odlišných provedeních, například sborové mnohohlasy, country a folkové kapely, bluegrass, akapelově propracované vokály, rytmickou etno hudbu nebo tajuplnou world music, stejně jako popový zvuk současného gospelu i tradiční gospel.

Spiritual Fest pořádá vokální akapelová skupina Geshem. Tímto festivalem podporuje a rozvíjí komunitu hudebníků a zpěváků, kteří mají ve svém repertoáru afroamerické spirituály, a to nejen pro jejich hudební působivost a rytmickou podmanivost, ale zejména společensko duchovní sdělení, zdůrazňující tradiční hodnoty jako jsou svoboda, spravedlnost, úcta k životu, rodina, přátelství a pravdivost. Festival se tak stává spojujícím článkem lidí z různých zemí, vyznávajících stejné hodnoty bez ohledu na vyznání.

Není náhodou, že nově založená tradice Spiritual Festu vznikla v prostředí země bývalého komunistického bloku jako vyjádření touhy po dlouho upírané svobodě nejen věřících lidí, kteří v prostředí reálného socialismu zažívali ponížení, diskriminaci a ústrky. Čím opravdověji ale tyto písně zní, tím více nás konfrontují také s novodobými formami otroctví spojenými s konzumním stylem života moderní společnosti. Organizátoři Spiritual Festu chtějí zdůraznit primární poselství přátelství a svobody obsažené ve spirituálech pozváním představitelů velvyslanectví afrických i jiných zemí v Praze jakožto i organizací usilujících o lidská práva jako jsou Amnesty International, Youth for Human Rights a dalších.

Poděkování za finanční i organizační podporu festivalu patří Komunitnímu centru sv. Prokopa v Nových Butovicích, Úřadu Městské části Praha 13, Klubu Mlejn, Společnosti pro duchovní hudbu, Psalteriu, Ministerstvu kultury ČR, Nadaci Život umělce a desítkám dobrovolníkům podílejících se na propagaci i schůdném průběhu akce. Zviditelnění festivalu podporují TV Noe, Radio Proglas, Countryradio, Folklorní sdružení České republiky, Český rozhlas, YMCA, ERC, Unie českých pěveckých sborů, internetové stránky www.krestandnes.cz, www.ifolk.cz, www.signaly.cz a další.

Podrobný program najdete na internetových stránkách www.festival.spiritualy.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)