"S Tibi mě baví zpěv...již 10 let!"

Vážení přátelé, dovoluji si Vás oslovit s blížícím se 10. výročím vzniku smíšeného pěveckého chrámového sboru Tibi (česky Tobě). Vskutku je to 10 let, kdy se na Jižních Svazích ve Zlíně, vedle započaté stavby nového kostela rozezněly hlasy zpěváků tohoto sboru.



Antonín Molek, čtvrtek 3. června 2010
Magazín > Sborový život

Chrámový pěvecký sbor Tibi

Nechci zde podrobně popisovat historii. Barevná sklíčka mozaiky desetiletého usilování a zážitků jakoby sama vykreslovala barvitost dnešního sboru. Stylová nevyhraněnost nabízí posluchači nechat se unést staletími prověřenými klenoty duchovní hudby. A o koncert duchovní hudby půjde i ve čtvrtek 17. června 2010 v 19 hodin v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích ve Zlíně.

Stavebním kamenem vystoupení TIBI bude gregoriánský chorál, ať už v nejryzejší podobě (antifony, žalmy, hymny) nebo jako zdroj inspirace současníků (Wolfram Menschick: Missa de Angelis alternatim, Jiří Strejc: Ecce sacerdos magnus, Michal Rataj: vokální variace na chorální nápěv Ad Benedictus). Jestli budou pravoslavné písně Světe tichyj a Svjatyj Bože ve staroslověnštině protipólem nebo doplňkem gregoriánského chorálu, to už necháme na posouzení každému z vás. Vstupní Žalm 33 moravského varhaníka Karla Martínka má pak fungovat jako otevřená brána do chrámového prostoru či do chrámu našich srdcí.

Poprvé v desetileté historii jsme si přizvali hosty z řad profesionálních zpěváků. Spolupracovníkem pro interpretaci gregoriánských nápěvů je Jiří Hodina. Absolvent Conservatoire de Paris, spolu s Davidem Ebenem zakladatel Scholy Gregoriana Pragensis, zakladatel Českomoravské hudební společnosti (dnes Čechomor), ženského vokálního souboru Schola Benedicta, skupiny Marcipán a fundovaný lektor gregoriánského chorálu.

Druhým hostem je vokálně-experimentální soubor Affetto. Samotný název (v hudební terminologii znamená “citové pohnutí, vzrušení”) slibuje nevšední zážitek. Když přidáme jména členů souboru - Aleš Procházka (bas), Vladimír Richter a Marek Olbrzymek (tenor), Jan Mikušek (kontratenor) a Martin Jakubíček (významný a taktéž experimentující varhaník, improvizátor a skladatel) - uznáte, že je na co se těšit. Tentokrát přijedou s repertoárem kombinovaným z renesanční a soudobé hudby.

Experimentem bude nejenom vystoupení Affetta, ale i prolínací část koncertu mezi Tibi a Affettem a závěrečná část vystoupení, v níž budou ke zpěvu přizváni i posluchači. Tím se naplní motto koncertu: “s TIBI mě baví zpěv”. Pochyby ponechte stranou. My víme, že to funguje!

K pokrytí nákladů na tento koncert se obracím na Vás s prosbou o finanční přispění. Ale nechci po Vás peníze pro peníze. Jako Vy pozvednete příspěvkem možnost uspořádat krásné zpívání, my se vynasnažíme aspoň na chvíli pozvednout Vaši mysl nad každodenní starosti. Rád bych, abyste si při koncertu užili nevšední atmosféru všedního dne, podlehli dobrodružství zvanému zpěv a koneckonců - dlouho jsme se neviděli!

Těším se na Vás.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)