XXXII. Festival zborového spevu Viliama Figuša-Bystrého v Banské Bystrici

Metropole středního Slovenska - Banská Bystrica má v každoročních mezinárodních sborových aktivitách své pevné místo. Dlouholetou tradici má sympózium o sborovém zpěvu Cantus Choralis Slovaca nebo soutěžní festival vysokoškolských sborů Akademická Banská Bystrica, které se pravidelně konají ve dvouletých cyklech. Nejstarší historií v městě pod Urpínom se pyšní Festival zborového spevu Viliama Figuša – Bystrého se zahraniční účastí. Letos se konal už jeho 32. ročník.



Pavel Režný, středa 2. června 2010
Magazín > Sborový život

Tachovský dětský sbor (Foto L. Nechalová)

Festival vždy tvoří řada festivalových koncertů, na nichž se veřejnosti představí sbory nejrůznějších kategorií, přičemž je vždy vyhlášena jedna kategorie jako soutěžní. Posluchači měli letos možnost vyslechnout především domácí sbory, které předvedly svou velmi dobrou úroveň. Vynikl mezi nimi pěveckou technikou, způsobem provedení i repertoárem zejména Miešaný spevácky zbor Akadémie umení Canzona Neosolium vedený doc. Štefanem Sedlickým. Poněkud matoucí pro posluchače byl fakt, že někteří zpěváci se v průběhu jednoho koncertu představili až ve třech různých sborech. Stranou nezůstaly ani sbory ze zahraničí letos zastoupené např. Vokální Harmonií z Hradce Králové (Jaromír Schejbal) nebo Sine Nomine z Ciechanówa v Polsku (Joana Makijonko). Tradiční součástí festivalu rovněž bývají doprovodné odborné semináře a workshopy. Ve státní vědecké knihovně v Banské Bystrici proběhl workshop na téma Interpretačné možnosti sakrálnej vokálnej hudby organizované v rámci Roku křesťanské kultury (PaedDr. Mgr.art. Miroslava Matisová).

Pro letošní rok byla vypsána soutěž pro dětské sbory. V soutěžním klání českých a slovenských dětských sborů jednoznačně zvítězil Tachovský dětský sbor ZUŠ v Tachově, který vede zkušený sbormistr Josef Brabenec. Získal zlaté pásmo s pochvalou a s ním spojenou finanční cenu města Banská Bystrica. Sbor přesvědčil porotu vedenou doc. Elenou Šarayovou-Kováčovou z VŠMU v Bratislavě i publikum svým spontánním muzicírováním, pestrým repertoárem i vizuálně-pohybovým ztvárněním některých skladeb (V. Neumann: Mini-maxi, M. Ager: Ain´t she sweet).

Díky podpoře spoluorganizátorů ze strany města, kulturních a státních institucí i farního úřadu proběhl festival ke spokojenosti všech jeho účastníků. Slavnostní zakončení na závěrečném gala koncertu obstarali kromě těch nejlepších zúčastněných sborů také Gentlemen Singers z Hradce Králové.

Pořadí soutěže dětských sborů:

Zlaté pásmo

Tachovský dětský sbor, Tachov (Josef Brabenec)

Detský spevácky zbor Vodopádik, Banská Bystrica (Eva Lauková)

Detský spevácky zbor Úsmev, Brezno (Zuzana Borisová)

Dětský pěvecký sbor Camella, Nový Bor (Jiří Štrobl)

Stříbrné pásmo

Dětský pěvecký sbor Kameláček, Nový Bor (Jiří Štrobl)

Církevný detský spevácky zbor Anjel, Lučenec (Martina Baračková)

Bronzové pásmo

Detský spevácky zbor Campanela, Breznička (Oľga Budinská)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)