Česká duchovní hudba

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy (VUS UK) je nejstarším akademickým sborovým tělesem v České republice, zároveň patří mezi jedny z nejlepších neprofesionálních sborů u nás. Komorní sbor VOKS Praha proto s radostí přijal pozvání na společný koncert v rámci cyklu „Česká duchovní hudba“, který se uskutečnil 23. března 2010 v Modlitebně Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech.



Veronika Hoppová, sobota 3. dubna 2010
Magazín > Sborový život

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy

Jak již napovídá název koncertu, sbory VUS UK a VOKS Praha do svého programu zařadily výhradně duchovní skladby českých autorů. Koncert zahájil VUS UK a to dílem Missa brevis in F, op. 21 Zdeňka Fibicha. Mše zazněla pod vedením sbormistra Jiřího Petrdlíka, sbor na varhany doprovodil Petr Čech. Poté přišel na řadu VOKS Praha se svým barokním programem – pod vedením Martiny Spiritové zazněly dvě krátké skladby Jana Dismase Zelenky Sub tuum praesidium a Caligaverunt oculi mei. Poté sbor za doprovodu varhanního pozitivu (Jiřina Dvořáková – Marešová) a komorního tělesa (Jana Táborská – flétna, Antonín Burda – housle, Zuzana Virglerová – violoncello) předvedl pod taktovkou Kryštofa Spirita Zelenkovu mši za zemřelé Missa de Requiem in c. Sólové party zazpívali Renata Pušová (soprán), Helena Lisá (alt), Jan Němeček (tenor) a Jan Pohlodek (bas).

Závěr koncertu potom patřil oběma sborovým tělesům. Sbory VUS UK a VOKS Praha se spojily a pod vedením Kryštofa Spirita a Jakuba Zichy zazpívaly výběr z cyklu Biblické písně Antonína Dvořáka (v úpravě Kryštofa Spirita a Jakuba Zichy).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)