Poodří Františka Lýska

Ve dnech (23.04.2010 - 19.06.2010) se uskuteční již sedmý ročník festivalu, který je věnován jedné z největších osobností našeho dětského sborového zpěvu, prof. Františku Lýskovi. Pořadatelé festivalu se dali za cíl propojit folklórních tradice regionu a uměleckou sborovou hudbou nejvyšší umělecké kvality.



festivalová rada, pátek 5. března 2010
Magazín > Sborový život

V programu akce se tak pravidelně objevují koncerty předních sborových těles. Letos se například můžeme těšit na vystoupení jednoho z nejlepších akademických sborů ČR, Akademického pěveckého sboru VŠU - TU Ostrava. Koncert sboru se uskuteční v sobotu 19. června v 15 hodin v J-stebníku

Festival Poodří Františka Lýska vznikl v roce 2004 při stém výročí narození prof. PhDr. Františka Lýska-hudebního pedagoga, zakladatele a sbormistra Jistebnických zpěváčků a sběratele lidových písní na Lašsku. Svým zaměřením naplňuje jeho hudebně pěvecký a folklorní odkaz. Pořadatelem festivalu jsou obce Stará Ves nad Ondřejnicí (sídlo Lašského souboru písní a tanců Ondřejnica), Jistebník, (místo působení Jistebnických zpěváčků ve třicátých létech minulého století) a Městský obvod Ostrava-Proskovice (rodná obec Františka Lýska). Organizaci festivalu zajišťuje festivalová rada a realizační týmy v jednotlivých obcích. Festivalu se zúčastňují dětské i dospělé pěvecké soubory a folklorní soubory. V uplynulých pěti ročnících vystoupilo 37 převážně dětských pěveckých sborů a 46 folklorních souborů(z toho 7 zahraničních). Byly uspořádány tři odborné semináře pro vedoucí souborů a doprovodné výstavy.

Součástí programu jsou semináře pro učitele hudební výchovy, sbormistry a zájemce s tématikou současnosti i historie pěveckých sborů a folkorních souborů, jejich interpretů, zajímavostech a zvláštnostech jejich repertoáru a diskuse k tématům.

Uspořádáním festivalu chceme přispět k rozvoji kultury, k obohacení kladných životních postojů občanů, probudit zejména u dětí a mladých lidí zájem o vlastní aktivní přístup k hudbě, ke zpěvu, k folklorním tradicím.

Bližší informace o akci a osobě prof. Františka Lýska naleznete na webových stránkách festivalu http://www.festival-poodri.cz/


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)