Sbor Janáček z Jablonce nad Nisou slavil šedesátku

Janáček – pro hudební veřejnost u nás i ve světě – slavný hudební skladatel. Janáček v pojetí Jablonce nad Nisou a okolí? To je přece pěvecký sbor. Pamětníci by asi věděli, proč zrovna „Janáček?“. Možná byla jeho hudba blízká srdci některých zakládajících členů, možná už měl sbor v repertoáru některou z jeho úprav lidových skladeb, možná...



Ivana Kopáčková, čtvrtek 10. září 2009
Magazín > Sborový život

Janáček se záhy stal synonymem smíšeného sboru. A tak už 60 let chodí nadšení zpěváci do „Janáčka“a jezdí s „Janáčkem“po vlastech českých i po světě. Sbor za dobu své existence projel naši republiku křížem krážem. Koncerty, soutěže, malé i velké pěvecké přehlídky, to byla léta náplň života sboru. V kronikách sboru se dočítáme o více než 80 místech u nás, v nichž se uskutečnilo kolem 400 vystoupení!

Není divu, že Janáčkovci pokukovali i po cizině. Poprvé vyjeli do světa v roce 1964, do tehdejší NDR. Prvním kouknutím na Západ byla cesta do Holandska, později do Německé spolkové republiky a Rakouska. Dalšími štacemi bylo Polsko, Jugoslávie, později Velká Británie, Irsko a další. V mnoha evropských zemích navštěvuje sbor své hudební spřátelené sbory, které přijíždí na oplátku zpívat k nám.

Ale i Evropa bylo pro sbor malá. V devadesátých letech objevují Ameriku. Zpěváci absolvují úspěšné turné po státech Connecticut a  New York. A do Spojených států se vrací ještě jednou, tentokrát na západní pobřeží, do Oregonu. I zde se podařilo rozdávat radost a šířit slávu českého sborového zpěvu.

Kdo jsou vlastně Janáčkovci? Dlouhá, předlouhá řada jmen lidí nejrůznějšího věku a povolání. Byli a jsou to lidé, které přes rozdílnost povah, pohlaví i věku spojovala a spojuje láska k hudbě a ke zpěvu. Dlouhá řada příběhů, osudových lásek a společně stráveného času. Někteří se ve sboru jen mihli, zmizeli. Jiní se loučili a zase vraceli. A pak je skupina těch, kteří se sborem spojili celý svůj život. K nim patří na prvním místě dirigent sboru Josef Boček, který vedl sbor téměř 40 let.

Tolik k historii – a jaká je současnost?

Janáček je i nadále nedílnou součástí kulturního života města, které podporuje jeho činnost. Sbor pracuje pod taktovkou Olgy Fröhlichové. Do jeho repertoáru patří skladby všech hudebních období a mnoha žánrů. V úspěšných dětských sborech Vrabčáci, Iuventus, gaude! se objevují nové mladé tváře, které dávají jistotu další perspektivy sborového zpěvu ve městě. Pro ně a další zájemce o zpěv bude jistě SPS Janáček žít dál. Vždyť i v dnešním světě se najdou lidé, kterým hudba učarovala. Umí jí naslouchat nebo ji dokonce aktivně tvoří.

Slavné výročí jsme oslavili koncertem v jabloneckém divadle. V programu vystoupil nejen stávající sbor, ale i výše uvedené dětské sbory. Společné provedení dvou skladeb bylo velkým zážitkem pro zpěváky i publikum. Vyvrcholením večera bylo bezpochyby vystoupení sboru Janáček, rozšířeného o bývalé členy i sólisty. Za dirigentským pultem se objevil i sbormistr Josef Boček, s jehož jménem je činnost sboru nejvíce spjata.

Program, v němž nechybělo nic ze slavné éry „Janáčkovců", gradoval závěrečnou skladbou – Smetanovým sborem Proč bychom se netěšili. Pak již následoval nadšený aplaus dojatých diváků, mezi nimiž nechyběli představitelé města a také naši hudební přátelé z Německa a Rakouska.

Za zmínku stojí připomenutí nejbližších plánů. Kromě tradičních koncertů v Jablonci a okolí nás letos čeká zájezd do rakouského Salzburgu a v příštím roce několik koncertů ve Velké Británii.

Co říci na závěr? Snad popřát do další šedesátky mnoho tvůrčích sil, radosti ze zpěvu, hodně spokojených diváků a podporu veřejnosti.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)