1. místo v prestižní soutěži pro dětský pěvecký sbor Cantica Zlín

Dětský pěvecký sbor Cantica Zlín, působící při ZUŠ Okružní 4699, se v termínu 14. - 17. 5. 2009 zúčastnil 31. ročníku prestižního mezinárodního festivalu „May choir competition“ prof. Georgi Dimitrova ve Varně, v Bulharsku. Již samotný fakt, že sbor byl do soutěže vybrán je úspěchem, neboť z přihlášených 96 pěveckých sborů z celého světa bylo komisí zvoleno pouze 13 z nich.



Josef Surovík, úterý 26. května 2009
Magazín > Sborový život

DPS Cantica soutěžil ve dvou kategoriích. V kategorii komorní sbory od 12ti do 18ti členů se představili starší členové sboru, kteří tvoří samostatné seskupení s názvem Cantica laetitia a další kategorie byla určena dětem do 18ti let. V každé kategorii porota nezařazovala pěvecké sbory do pásem, jak jsme zvyklí převážně ze soutěží v ČR, ale udělovala místa. Přitom jednotlivé výkony posuzovala přísným metrem, vezmeme-li v potaz, že některá místa vůbec neobsadila. Cantica je po třech ročnících prvním sborem v kategorii dětské sbory, který získal 1. cenu! Tento velký úspěch byl završen ziskem zlaté medaile a možností zpívat v Grand Prix (tzv. Velká cena, ve které soutěží vítězové všech kategorií). Cantica laetitia získala v kategorii komorních sborů 3. místo spolu s estonským sborem. 1.místo získal výborný sbor z Venezuely a 2. cena v této kategorii udělena nebyla.

Dětský pěvecký sbor Cantica přivezl z Varny 1 zlatou a 1 bronzovou medaili, finanční ceny 550 a 250 euro, nečekané zážitky a pozvání od ředitele dalšího prestižního festivalu svého druhu v Tours ve Francii na další rok. Velké díky patří sbormistrovi Josefu Surovíkovi, který oba sbory k soutěži připravil, klavíristovi Petru Zavičákovi, všem zpěvákům a samozřejmě těm, kteří akci finančně podpořili. Byli to: Ministerstvo kultury ČR, Město Zlín a Nadace děti-kultura-sport.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)