Ohlédnutí za vánočními koncerty 2008

Stalo se tradicí , že na Jesenicku vzniká v předvánočním čase nové pěvecké těleso.Tvoří je tři aktivní pěvecké sbory. Jesenický smíšený pěvecký sbor,Pěvecký sbor Města Vrbna pod Pradědem a komorní sbor FLORIAN.



Jan Beran, úterý 20. ledna 2009
Magazín > Sborový život

Adventní věnec

Pár měsíců před vánocemi se tito lidé začínají scházet a nacvičovat jednotlivé pěvecké party pod vedením svých sbormistrů.Hlavní tíha odpovědnosti za dobrou přípravu zpěváků leží na bedrech dvou manželských párů –manželů Blechtových z Jeseníku a manželů Sekaninových z Vrbna pod Pradědem.K těmto pěveckým sborům se rok co rok přidává řada amatérských zpěváků a muzikantů z Jeseníku a okolí.Pěvecké sbory , sólisté a orchestr muzikantů Jesenicka pak přichází ve vánočním čase s nadílkou hudebních dárků.

Je třeba představit skvělého muzikanta, člověka,který již čtvrtým rokem připravuje,organizuje a nacvičuje tyto adventní koncerty – u dirigentského pultu s taktovkou v ruce vše řídí absolvent Konzervatoře v Brně v oboru dirigování - pan Martin Blechta.

Za čtyři roky sbory s orchestrem nastudovaly řadu skladeb …Česká vánoční mše Jakuba Jana Ryby „Hej mistře!“,Půlnoční mše J.J.Ryby, „ Missa brevis“ Jiřího Pavlici , „Missa Lyrica“ Pavla Staňka , Sinfonia /La Traviata/ a Nabucco /Va piensero / Giuseppe Vrdiho .

Program roku 2008 - Adeste fideles ,vánoční koledu upravil Adam Pobořil, „Missa Lyrica Pavel Staněk ,Cantata BWV 147 – „Jesus bleibet meina Freude“Johan Sebastian Bach ,, GLORIA in“D“, RV 589 Antonio Vivaldi . Sóla zpívali – absolventi ostravské konzervatoře Petra Nedorostová a Natálie Kaštovská. Koncerty se uskutečnili v kostele Svatého Mikuláše v Mikulovicích,v kostele Nejsvětější trojice v Javorníku , v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jeseníku a v kostele Svatého Michala ve Vrbně pod Pradědem. Zájem o koncerty je velmi velký , což dokazuje vysoký počet posluchačů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)