VUS UK završil jubilejní sezónu slavnostním koncertem v Rudolfinu

V pátek 13. června 2008 vyvrcholila slavnostním koncertem v pražském Rudolfinu jubilejní 60. sezóna nejstaršího akademického tělesa u nás, Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy. Patronaci nad koncertem převzal rektor UK Prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.



Lukáš Ferkl, sobota 21. června 2008
Magazín > Sborový život

Jubilejní 60. sezóna Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy (VUS UK) byla zakončena slavnostním koncertem v Dvořákově síni pražského Rudolfina pod záštitou rektora Univerzity Karlovy Prof. RNDr. Václava Hampla, DrSc. Přestože se sborové koncerty u nás v současné době potýkají s nízkou návštěvností, do Rudolfina si v pátek našel cestu velmi slušný počet posluchačů.

Koncert zahájila méně známá a neprávem opomíjená Glagolská mše na staroslověnské texty od Josefa Bohuslava Foerstera pro smíšený sbor a varhany. Partnerem sboru byl laureát soutěže Pražské jaro 2006, varhaník Petr Čech. Následoval technicky náročný cyklus a capellových sborů Parabolae Salomonis, za který získal jeho autor Zdeněk Lukáš v roce 1965 v USA čestné uznání v prestižní soutěži E. Blocha. VUS UK v těchto skladbách řídil Jiří Petrdlík. První část koncertu vyvrcholila skladbou Pražské Te Deum 1989 od nedávno zesnulého skladatele Petra Ebena. Autor, který byl hluboce věřící, v této skladbě vyjádřil poděkování za svobodu, která do naší země v roce 1989 opět přišla. Verzi pro smíšený sbor, čtyři žesťové nástroje a bicí zde řídil umělecký vedoucí VUS UK Jakub Zicha.

Ve druhé půli zazněla kantáta Kytice od Bohuslava Martinů na texty lidové poezie podle zápisu F. Sušila a K. J. Erbena. Vedle VUS UK se v této skladbě představili sólisté Národního divadla v Praze Dana Burešová, Stanislava Jirků, Jaroslav Březina a Zdeněk Plech, Kühnův dětský sbor a Filharmonie Hradec Králové. Provedení opět řídil Jakub Zicha. Po velkých ovacích publika uzavřeli účinkující své vystoupení přídavkem - sborem Proč bychom se netěšili z opery Prodaná nevěsta Bedřicha Smetany.

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy tímto koncertem završil svou jubilejní sezónu, ve které mimo řady koncertů na domácí půdě (provedení Dvořákova Stabat Mater, Beethovenovy IX. Symfonie, Orffovy kantáty Carmina Burana aj.) koncertoval např. v německém Karlsruhe (Requiem od Antonína Dvořáka) a představil veřejnosti nové CD Píseň česká se skladbami českých autorů na texty lidové poezie.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)