Foersterovy Osenice 2004 – Festivalové portréty II.

Mužský pěvecký sbor Tabor, Lokev, Slovinsko

Na západním okraji Slovinska, na slovinsko-italské hranici, v blízkosti světově proslulého hřebčína Lipica, leží vesnice Lokev (900 obyvatel). Na jaře roku 2002 zde byl založen jako následovník tradice stejnojmenný pěvecký sbor Tabor, který zde působil již od roku 1891 a po desítkách let zanikl. Na jeho vzkříšení se podílejí chlapci a muži z města a okolí, většinou začátečníci. V současné době je sbor 30členný. Od počátku sbor řídí prof. Anton Baloh.



František Zumr, neděle 15. srpna 2004
Magazín > Sborový život

Foerstrovy Osenice

Foerstrovy Osenice

Na svém kontě má již řadu vystoupení na akcích v domácím městě i blízkém okolí, též v Chorvatsku a Itálii. V repertoáru jsou především slovinské národní písně a sbory světské i duchovní . Na festival nastudoval mimo jiné sbory Antona Foerstra Popotnik a Napitnica a sbory skladatelů V. Vodopivce a E. Križmančice a provedl je s obdivuhodnou precizností intonační i rytmickou. Mladé, zdravé hlasy znějí ve sboru kultivovaně.

Anton Baloh, prof., sbormistr MPS Tabor (nar. 1960). Od svých 9 let hrál v dechovém orchestru na lesní roh až do svých 24 let. Po vystudování pedagogické fakulty se začal věnovat sborovému zpěvu jako sbormistr. S jeho jménem je spojena snad desítka pěveckých sborů, v nichž působil jako zpěvák, sbormistr, či které založil. Proto i dokumentace na hudebních kazetách a CD je velmi bohatá. Spolupracoval na četných vystoupeních a koncertech (asi 450) a se sbory hostoval již v Itálii, Maďarsku, Rakousku, Chorvatsku, Řecku, v Čechách a v Kanadě. Za četné autorské projekty, za vydávání hudebních kazet a CD ho Sdružení kulturních družstev Obce Koper ocenilo Zlatou plaketou za celoživotní práci.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)