Musica Oeconomica Pragensis

akademický smíšený sbor • Praha


založen v roce 2001

39 členů

akademický sbor

zřizovatel Vysoká škola ekonomická

Kryštof Spirit
Borského 664/6
15200 Praha 5



Umělecké vedení

Martina Spiritová

hlavní sbormistr

Kryštof Spirit

hlavní sbormistr

Kronika sboru


2023

prosinec

Rybovka s PKF
Praha, CZ



2023

prosinec

Adventní koncerty s hudebními tělesy Českého spolku v Košicích
Praha, CZ



2023

listopad

Bitva o Prahu
Praha, CZ



2023

říjen

VŠE Homecoming
Praha, CZ




2023

červen

Jarní koncert "Na Lidovou notu"
Praha, CZ



2023

květen

Festival duchovní hudby "Šumava–Bayerischer Wald" 2023
Deggendorf, Bodenmais, DE




2021

prosinec

Premiéra skladby Intráda – Rosu dejte, ó nebesa! (lidová, úprava Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Co to znamená medle nového? (lidová, úprava Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Byla cesta, byla ušlapaná (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Hle, přijde Pán, spasitel náš (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Poslouchejte, křesťané (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Tedy poženem (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Kristus Pán se narodil (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Sličné pacholátko (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Veselé vánoční hody (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Veselme se všichni nyní (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

prosinec

Premiéra skladby Všichni věrní křesťané (lidová, úpr. Kryštof Spirit)
Praha, CZ



2021

CD Andělské koledy ()



2018

prosinec

Vánoční koncert Musica Oeconomica Pragensis 2018
Praha, CZ



2018

prosinec

Flash MOP
Praha, CZ




2018

říjen

Návštěva sboru Eastern Cape Youth Choir (JAR) v Praze

Ve dnech 4. – 8. 10. 2018 hostil Smíšený pěvecký sbor VŠE Musica Oeconomica Pragensis sbor Eastern Cape Youth Choir (ECYC) z Jihoafrické republiky v rámci jejich evropského turné. Sbor ECYC je, jak již vyplývá z názvu, mládežnický sbor a v době své návštěvy v Praze čítal 55 sboristů + členy doprovodu. Jihoafrická republika je zemí mnoha kvalitních pěveckých sborů, proto byla nabídka spolupráce s tímto sborem neodmítnutelná.
Ve čtvrtek po jejich příjezdu jsme jim pomohli se ubytovat v jednom z žižkovských hostelů a přesunuli se na půdu VŠE, kde pro studenty a zaměstnance VŠE zazpívali 3 skladby ze svého repertoáru jako malou ochutnávku na páteční koncert. Po vystoupení jsme s nimi strávili sluneční odpoledne v Riegrových sadech, kde se vyptávali na náš sbor a univerzitu. Večer jsme pro ně nechali připravit večeři v menze, aby mohli ještě chvíli nasát atmosféru akademické půdy naší univerzity.
Pátek byl ve znamení společného koncertu obou našich sborů. Koncert se konal v kostele sv. Václava na Zderaze v Resslově ulici. Po skončení hlasových příprav mohla v 19:30 padnout první doba. Jako první vystoupil sbor VŠE, následován jihoafrickým sborem. Kostel byl do posledního místa plný, ohlasy po koncertě více než pozitivní.
V sobotu v brzkých ranních hodinách vyrazil ECYC za doprovodu tří našich sboristů směr Telč, kde měli domluvený koncert s tamním dětským sborem. Na radnici je přivítal starosta Telče a řekl jim něco krátce o městě, poté následovala komentovaná prohlídka telčského zámku a odpoledne se konal již zmíněný koncert na telčském náměstí. Po koncertě a krátkém občerstvení jsme se opět vrátili do Prahy.
Pro každého, kdo zavítá do Prahy, je téměř nutností poznat alespoň nejdůležitější pražské památky. Proto jsme v neděli dovezli jihoafrické sboristy na Pohořelec, odkud jsme postupně přes Pražský hrad, Valdštejnskou zahradu, Karlův most a Staroměstské náměstí došli až na Václavák, kde dostali prostor na nákup suvenýrů. Večer pro ně naši sboristé na vlastní náklady přichystali raut a rozlučkový večer v prostorách ZŠ Londýnská na Praze 2.
Podle bouřlivosti potlesku a intenzitě loučení mohu říct, že byli sboristé z ECYC pobytem v Praze nadšení. Při loučení nám jihoafrický sbormistr ze srdce poděkoval za organizaci a skvělý pobyt v Praze a na úplný závěr pozval náš sbor na oplátku do Jihoafrické republiky, což věříme, že by se mohlo v horizontu následujících dvou let podařit zorganizovat. Touto spoluprací jsme získali nejen osobní zkušenosti a zážitky, ale také kontakty, a tedy možnost reprezentovat VŠE nejen na území ČR a Evropy, ale také daleko za hranicemi našeho kontinentu. Neboť kulturní dimenze je v dnešní době důležitá na světových univerzitách jakéhokoli zaměření.

David Řehulka
Smíšený pěvecký sbor VŠE Musica Oeconomica Pragensis



2018

říjen

Společný koncert Musica Oeconomica Pragensis a Eastern Cape Youth Choir (JAR)
Praha, CZ



2018

září

Musica Oeconomica Pragensis se chystá na novou sezónu

Po výživném letním semestru akademického roku 2017/2018, kdy jsme zpívali na společném koncertu se sborem Sborissimo v Písku a koncertovali na zámku ve Štěkni jsme sezónu uzavřeli tradičním pražským koncertem a o prázdninách nabrali potřebné síly.
V nadcházející sezóně chystáme především společný koncert se sborem z Jihoafrické republiky Eastern Cape Youth Choir (http://www.eccchoir.co.za/), který se uskuteční v pátek dne 5. října 2018 od 19:30 v Kostele sv. Václava na Zderaze.
První zkouška proběhne v pondělí dne 17. září 2018 od 18:30, a to na VŠE v zasedačce Fakulty mezinárodních vztahů, nová budova, II.patro, 244. Další zkoušky pak proběhnou každé pondělí od 18:30 ve Staré budově VŠE v místnosti 335 SB. Budeme se těšit na nové tváře:-)



2018

červen

Letní koncert Musica Oeconomica Pragensis
Praha, CZ



2018

červen

Letní koncert Musica Oeconomica Pragensis

Sezónu Musica Oeconomica Pragensis ukončil tradičním letním koncertem. Tentokrát se konal v Husově sboru v Dejvicích dne 18. června. Moc děkujeme všem příchozím a doufáme, že si koncert užili tak jako my. Už se těšíme na další sezónu.



2018

červen

Koncert Musica Oeconomica Pragensis na Zámku ve Štěkni

Po společném koncertu v Písku jsme náš zájezd do jižních Čech zakončili koncertem na zámku ve Štěkni. Moc děkujeme za vřelé přijetí a těšíme se někdy na shledanou.



2018

červen

Společný koncert Sborissimo a Musica Oeconomica Pragensis

Musica Oeconomica Pragensis zavítal i do jižních Čech! V rámci slavností Dotkni se Písku v jsme měli společný koncert s píseckým sborem Sborissimo, který se konal od 19:00 v Kostele Nejsvětější Trojice.



2018

květen

Michael Haydn: Te Deum na mši v kostele sv. Jakuba v Boskovicích

Po našem vystoupení na Boskovickém zpěvobraní jsme v neděli zazpívali mj. Te Deum Michaela Haydna na mši v kostele sv. Jakuba na boskovickém náměstí.



2018

květen

Musica Oeconomica Pragensis na Boskovickém zpěvobraní

Minulý rok se nám na Moravě v Boskovicích tak líbilo, že jsme sem zavítali i tento rok-tentokrát na Boskovické zpěvobraní, které se konalo na místním zámku v sobotu 26.5. od 13:00. Kromě nás vystoupily i tyto sbory:
Lumír (Brno), Carpe Diem (Letovice), Nota (Boskovice), Notička (Boskovice), Cantilo (Jevíčko), Fermáta (Moravská Třebová), Choirchestra (Brno), Spevácky zbor slovenských učiteľov (Levice) a Janáček (Boskovice).



2017

listopad

Koncert Studenti sametu
Praha, CZ



2017

říjen

Úspěch Musica Oeconomica Pragensis ve Vlachově Březí

Pěvecký sbor Vysoké školy ekonomické Musica Oeconomica Pragensis se ve dnech 14. a 15. 10. 2017 úspěšně zúčastnil Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu ve Vlachově Březí. Ze soutěžní přehlídky si vedle cen za nejlepší provedení lidové písně a vynikající sbormistrovskou práci přivezl také hlavní cenu za absolutního vítěze festivalu.


Odborná porota vybírala vítěze z pěti sborů, které se zúčastnily soutěžní přehlídky. Musica Oeconomica Pragensis si nakonec odvezla 3 z 5 udělených cen, včetně Hlavní ceny prof. Václava Matouška za absolutního vítěze soutěžní přehlídky. Dílčí cenu za nejlepší provedení lidové písně získal sbor za skladbu V horném konci svíťá. Za vynikající sbormistrovskou práci byla oceněna Martina Spiritová, která sbor společně s manželem Kryštofem Spiritem vede.

V rámci festivalu se také konaly hudební workshopy, kde měly sbory možnost společně nacvičit sborové skladby, např. Sbor Židů z opery Nabucco, Květiny bílé po cestě z opery Rusalka nebo Jesus bleibet meine Freude od J. S. Bacha. Tyto a další písně poté zazněly na závěrečném koncertu s orchestrem. Průběh a fotografie z celého festivalu naleznete na facebookových stránkách sboru nebo na www.sbormop.cz.

www.facebook.cz/sbormop




2017

říjen

MSFHR Vlachovo Březí
Vlachovo Březí, CZ

Hlavní cena prof. Václava Matouška za absolutního vítěze soutěžní přehlídky.
Cenu za nejlepší provedení lidové písně získal sbor za skladbu V horném konci svíťá.
Cena za vynikající sbormistrovskou pro Martinu Spiritovou.



2017

září

Musica Oeconomica Pragensis jede do Vlachova Březí

Musica Oeconomica Pragensis se zúčastní Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu ve Vlachově Březí.
Zpívat budeme:
- na soutežní přehlídce v sobotu 14. října od 14:00 ve Velkém sále Panského pivovaru ve Vlachově Březí,
- lidové písně v sobotu 14. října od 19:00 v Prachaticích (místo je v jednání)
- na společném závěrečném koncertu v neděli 15. října od 15:00 ve Sportovní hale ZŠ PJB ve Vlachově Březí.

Přijeďťe se na nás podívat a držte nám v soutěži palce;)

www.facebook.com/events/1384650954988352/



2017

září

Musica Oeconomica Pragensis bude zpívat Dvořákovo Te Deum v Rudolfinu!

Velmi si vážíme toho, že máme možnost spolupracovat s jedním z nejprestižnějších českých orchestrů a to hned na čtyřech koncertech v rámci krásného projektu Čtyři kroky do nového světa!
V cyklu pro školáky (2. stupeň ZŠ) a středoškoláky jsou koncerty(http://www.ceskafilharmonie.cz/koncert/2105-dvorakovo-te-deum-a-biblicke-pisne?source=education):
ve středu 4. října v 10:00,
ve čtvrtek 5. října v 10:00,
v pátek 6. října v 10:00
Pokud nejste školáci, je pro širokou veřejnost určen koncert Večerní čtyři kroky v pátek 6. října v 19:30 (http://www.ceskafilharmonie.cz/koncert/1856-vecerni-ctyri-kroky-dvorakovo-te-deum-a-biblicke-pisne)

www.facebook.com/events/347602422355249/?acontext=%7B%22ref%22%3A%223%22%2C%22ref_newsfeed_story_type%22%3A%22regular%22%2C%22feed_story_type%22%3A%22117%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D




2017

září

Pěvecký sbor VŠE Musica Oeconomica Pragensis rozšiřuje své řady!

Pěvecký sbor VŠE Musica Oeconomica Pragensis rozšiřuje své řady, zpívej s námi!
Předchozí zkušenost ve sboru je sice vítána, ale není podmínkou. Hlavní je být muzikální a mít chuť tvořit krásnou hudbu.
Zkoušíme každé pondělí od 18:30 ve Staré budově VŠE.
První zkouška je už 11. září v SB 411!

Sleduj https://www.facebook.com/sbormop/ nebo www.sbormop.cz

www.facebook.com/sbormop/



2017

červenec

Musica Oeconomica Pragensis se chystá na další sezonu

V letním semestru 2016/2017 koncertoval sbor VŠE Musica Oeconomica Pragensis v Plzni, v Boskovicích a sezonu ukončil koncertem v Kostele Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech.
Na další sezonu se ale již pilně připravuje. V rámci festivalu Festa Academica bude 17. listopadu zpívat se symfonickým orchestrem Te Deum od Antonína Dvořáka.
Dále už pracuje na pozvání sboru z Jihoafrické republiky a dalším zájezdu na Moravu.
A protože se členům sboru na Moravě moc líbí, na jaře si udělá další výlet do Boskovic a vezme to i přes Slezsko.

www.facebook.com/sbormop/



2017

duben

Letní koncert

Milí příznivci pěveckého sboru Musica Oeconomica Pragensis!
Srdečně Vás zveme na náš letní koncert, který se bude konat dne 19. června 2017 od 19:30 v kostele Českobratrské církve evangelické v Praze na Vinohradech, Korunní 1440/60, Praha 2.



2017

duben

Musica Oeconomica Pragensis míří do Plzně!

Sbor VŠE Musica Oeconomica Pragensis bude v sobotu 27. května koncertovat v Plzni!
Nejdříve si odpoledne zazpíváme v Českém rozhlase (bližší informace ještě přineseme).

A od 18:00 budeme mít v Mezigeneračním a dobrovolnickém centru TOTEM koncert společně s Komorním pěveckým sborem KOST v rámci Evropského dne sousedství.
Více informací o Evropském dne sousedství je zde (jsme v ohnisku 4. Sousedský jarmark aneb srdcem pro druhé): http://www.evropskydensousedu.cz/program/ohniska.html
https://www.facebook.com/events/1879764452289870/
Adresa centra TOTEM:
Kaznějovská 1517/51, 323 00 Plzeň

www.facebook.com/events/129685117577118/



2017

duben

Musica Oeconomica Pragensis na Moravě

Milí příznivci sboru Musica Oeconomica Pragensis!
Budeme pro vás koncertovat i na Moravě, konkrétně v krásném městečku Boskovice.
V sobotu 3. června 2017 od 18:00 budeme mít společný koncert s boskovickými sbory v místním Evangelickém kostele (Hybešova 9). V neděli 4. června ráno po mši si zazpíváme i v kostele sv. Jakuba na Masarykově náměstí.
Jste srdečně vítáni!



2017

Čtyři kroky (organizováno Českou filharmonií)
Praha, CZ



2016

prosinec

Blíží se Předvánoční koncert

Milí příznivci pěveckého sboru Musica Oeconomica Pragensis!

Srdečně vás zveme na náš Předvánoční koncert, který se bude konat již 12. prosince od 19:30 v aule Arcibiskupského gymnázia (přímo u stanice metra Nám. Míru). V pestrém programu zazní evropské koledy a díla M. Haydna, A. Dvořáka nebo F. Guerrera.

Vstupné dobrovolné

Více informací na FB akce: https://www.facebook.com/events/1604324503210198/

Budeme se na vás těšit!

www.facebook.com/events/1604324503210198/



2016

červenec

Eisteddfod
Llangollen, GB



2015

květen

MOP na Noci kostelů

V pátek 29. května 2015 sbor Musica Oeconomica Pragensis přijal pozvání do obce Zlatníky-Hodkovice, kde svým vystoupením podpořil zdejší farnost v rámci akce Noc kostelů.

Koncert proběhl v kostele sv. Petra a Pavla a nesl se ve velmi příjemné atmosféře. MOP si spolu se sbormistry Kryštofem a Martinou Spiritovými, sólistkami Renatou Zafkovou a Janou Dvořákovou a cembalistkou Štěpánkou Skalickou svým duchovním programem od přátelského publika vysloužil potlesk vestoje. Po koncertě nás čekalo příjemné překvapení v podobě občerstvení, po kterém se zpěváci spokojeně a s milou vzpomínkou rozjeli do svých domovů.

Touto cestou děkujeme všem, kteří vážili cestu a přijeli nás podpořit. Těšíme se na vás na dalších koncertech sboru Musica Oeconomica Pragensis.




2014

červen

Musica Sacra
Bratislava, SK

1. místo v kategorii církevní hudba
1. místo v kategorii lidová hudba







2012

Festival F. Schuberta
Vídeň, AT

2. místo





2011

Europe and its songs
Barcelona, ES

zlaté pásmo





2010

CD A Little Jazz Mass ()



2009

Premiéra skladby Missa a capella (Eva Pavelková)



2009

Universitas cantat
Poznaň, PL




2008

koncertní zájezd
Medzilesie, PL



2008

Nekonvenční žižkovský podzim
Praha, CZ



2008

Moravskotřebské arkády
Moravská Třebová, CZ



2008

FONS
Žďár nad Sázavou, CZ

1. místo



2008

Trnavské zborové dni
Trnava, SK

2x stříbrné pásmo




2007

Nekonvenční žižkovský podzim
Praha, CZ



2007

Šumava - Bayerischer Wald
Klatovy a Přeštice, CZ




2006

výměnný koncertní zájezd se sbory z University v Lyonu
Lyon, FR



2006

Nekonvenční žižkovský podzim
Praha, CZ





2004

Europees Muziekfestival voor de jeugd
Neerpelt, BE

zlaté pásmo



2004

Europees Muziekfestival voor de jeugd
Neerpelt, BE

cum laude



2004

Praga cantat
Praha, CZ

zlaté pásmo v kategorii smíšené sbory



2004

Praga cantat
Praha, CZ

vítěz kategorie v kategorii smíšené sbory



2002

koncertní zájezd
DE



2002

Europees Muziekfestival voor de jeugd
Neerpelt, BE

bronzové pásmo



2001

Sbor byl založen roku 2001.



2001

Kryštof Spirit zahájil činnost jako hlavní sbormistr



2001

Martina Spiritová zahájila činnost jako hlavní sbormistr


Hledáme nové hlasy!

koho hledáme?

Tenor, Bas

co požadujeme?

Chuť a nadšení zpívat, účast na zkouškách a soustředěních

co nabízíme?

Trochu bláznivý mladý kolektiv plný entuziasmu. Plno skvělých koncertu s naším amatérským smíšeným pěveckým sborem s profesionálním vedením.

jak se stát členem?

Napiš nám na FB https://www.facebook.com/sbormop/ , na email na sbormistri@sbormop.cz nebo prostě přijď na naši zkoušku, která se koná každé pondělí od 18:30 na VŠE (učebna SB239)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)