ŽKS Jirkov a Jiří Bříza

Ženský komorní sbor Jirkov si dnes připomíná svých 35 let umělecké činnosti slavnostním koncertem, na němž uvítá svého hosta – ženský sbor ze Slovinského Celje. Redakce našeho portálu se připojuje ke gratulantům a přináší dnes krátký článek o nedávném vystoupení tohoto sboru věnovaném skladbám Jiřího Břízy.



Hana Kultová, sobota 30. září 2006
Magazín > Sborový život

Přípravy na jubilejní koncert Ženského komorního sboru Jirkov jsou v plném proudu, přesto jsme velmi rádi přijali pozvání obce Hrušovany, abychom v neděli 17. 9. 2006 doprovodili zpěvem Mši svatou u příležitosti Svatováclavské pouti. Rekonstruovaným kostelem ve Vysočanech zněly nejen zpěvy s lidem, ale také České mešní ordinárium a část Mešního propria od Jiřího Břízy. Je-li je to totiž jen trochu možné, nevynecháme žádnou příležitost přednést jeho skladby.

Jiřího Břízu, který působil v Mostě, jsme poznali blíže při akcích ústecké oblasti Unie českých pěveckých sborů a asi jsme byli „naladěni na stejnou vlnu“. Velice si vážíme toho, že nám Mešní proprium věnoval. Z jeho písní přímo čiší něha, pokora, víra, ale také citlivé muzikantské srdce, a proto náš sbor, farníky i ostatní posluchače jeho skladby tolik oslovují. Měli jsme možnost se o tom přesvědčit nejen opakovaně ve Vysočanech, ale i při mši v Jirkově, ve slovinských městech Celje, Dramje a Šentjur pri Celju či francouzském opatském klášteře v Saint Menoux. Za vše hovoří i slova v městském časopise Šentjurčan z června 2005. Bezprostředně po mši v něm vyšel článek, kde se mj. píše: „Už na krátké zkoušce před mší bylo slyšet, že zpívání ŽKS Jirkov v kostele sv. Jiří bude pozoruhodný zážitek. Na pomoc přispěchal varhaník Tomáž Marčič z Vojniku, který doprovázel sbor při mši na kůru. Lidé byli zcela zaujati mešním zpěvem v češtině, znamenitou skladbou od Jiřího Břízy.“

Znovu se budeme moci potěšit zpěvem skladeb Jiřího Břízy v sobotu 30.9.2006 ve františkánské klášteře v Kadani při ranní bohoslužbě, kterou bude zahájeno letošní Svatováclavské vinobraní.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)