Ohlédnutí za XIII. ročníkem mosteckého festivalu duchovní hudby Tibi laus

Festival duchovní hudby se uskutečnil v sobotu 2. června 2018 v Mostě. Na odpolední nesoutěžní přehlídce i při podvečerním koncertu se představilo devět souborů. Jejich výkony posuzovala a se sbormistry konzultovala odborná porota ve složení: Ing. Vladislav Souček, Mgr. Stanislav Jelínek a Magda Martincová.



Hana Kultová, neděle 17. června 2018
Magazín > Sborový život

Ženský pěvecký sbor Vltavínky z Prahy

Kateřina Kundertová / archiv festivalu

Určitá část lidí se čísla třináct podvědomě obává, z pohledu organizátorů festivalu Tibi laus 2018 to byla prima šťastná třináctka. Prvním pozitivem byl zájem sborů. Opravdu nás těší, že jsme mezi sebou přivítali nové sbory a že věrnost festivalu zachovávají i tradiční účastníci. Na letošní ročník se přihlásilo hned devět sborů - Anonym Chomutov (Michal Novenko), Komoráček Teplice (Květuše Martínková), Komorní sbor Teplice (Pavla Sedláková), Ženský pěvecký sbor Vltavínky, Praha (Aleksandra Konyukovskaya a Marina Shcherbakova) a dále sbor Audite Silete Bohosudov (Vlasta Holíková), Hlahol Chomutov (Miroslav Šulc), Vox cantabilis Jirkov (Sylvie Palkosková), Ženský komorní sbor Jirkov (Šárka Navarová), ŽPS Clavis cordium, Most (Eva Šimková).

Dalšími pozitivy bylo, že jsme získali podporu Hlavního výboru Unie českých pěveckých sborů, setkali jsme se s úžasnou vstřícností v ZUŠ F. L. Gassmanna Most a s obrovským pochopením paní kastelánky kostela Nanebevzetí Panny Marie. Přízeň nám také zachoval náš "skorodvorní" tiskař a pomocnou ruku bez váhání přidali i další sboroví příznivci. Vydařilo se nejen muzicírování, ale také jsme společně zavzpomínali na Jiřího Břízu, Dušana Golla a v roce nedožitého životního jubilea jsme si navíc připomenuli osobnost a skladby Zdeňka Lukáše (1928 – 2007). Byla nám všem nápomocna odborná porota, která odpolední výkony se sbormistry ochotně konzultovala. V neposlední řadě nám velmi přálo počasí.

V dnešní uspěchané době jsme se měli možnost „zastavit“, poslouchat hudbu napříč stoletími, a dokonce jsme v kostele mohli vyslechnout několik varhanních skladeb v podání Michala Novenka, při kterých až běhal „mráz po zádech“.

Co je úplně nejdůležitější - sbory vytvořily krásnou festivalovou atmosféru, kterou jim mj. budou připomínat fotky z nádherných prostor kostela Nanebevzetí Panny Marie. Úžasným zážitkem zůstane i zpěv dvou závěrečných společných písní – jedna od Jiřího Břízy, kterou dirigovala jeho dcera Markéta Gabrielová a druhá od Zdeňka Lukáše pod strhujícím vedením Miroslava Šulce. Posluchači odcházeli nadšení a z bezprostředních reakcí účastníků se dá usuzovat, že si festival užívali plnými doušky. Viděli jsme, že odjíždějí rozjásaní, spokojení, a to je pro organizační tým ta nejkrásnější odměna.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Anonym

Chomutov (Ústecký kraj) – zal.
smíšený sbor


Audite silete Bohosudov

Krupka (Ústecký kraj) – zal. 2009
smíšený sbor


Vltavínky

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2015
ženský sbor skladby českých autorů


Vox cantabilis, z.s.

Jirkov (Ústecký kraj) – zal. 1997
smíšený sbor


Ženský komorní sbor Jirkov

Ústecký kraj – zal. 1971
ženský sbor


Ženský pěvecký sbor Clavis cordium, z. s.

Most (Ústecký kraj) – zal. 1992
ženský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)