Gymnasia cantant v Roce české hudby

Již X., jubilejní ročník přehlídky gymnaziálních sborů Gymnasia cantant (GC) 2004 byl v Roce české hudby dramaturgicky věnován výhradně českým autorům všech hudebních epoch a stylů.



Jiří Kolář, středa 28. dubna 2004
Magazín > Sborový život

NULL

Toto zaměření postavilo zvláště v kategorii A interpretační laťku velmi vysoko. Sbory musely totiž do svého festivalového programu zařadit polyfonní skladbu českého autora z doby renesance nebo baroka (a cappella), skladbu B. Smetany nebo A. Dvořáka, skladbu L. Janáčka nebo B. Martinů (a cappella), skladbu českého autora zkomponovanou po roce 1970 (a cappella), sborovou úpravu české nebo moravské lidové písně, případně další skladby českých autorů dle vlastního výběru do časového limitu 20 minut. Kategorie A byla navíc určena pouze smíšeným sborům v počtu od 16 do 40 zpěváků s minimálním počtem 15% chlapců a 90% současných studentů gymnázia. Ale i kategorie B, v níž mohla soutěžit libovolná pěvecká seskupení s počtem 8 – 30 zpěváků, připravila povinným zařazením skladeb českých autorů s českým textem řadě sborů kupodivu nepřekonatelné překážky.

Po regionálních kolech v Praze, Brně a Ostravě vybrali pořadatelé závěrečné celostátní hodnocené přehlídky, která se uskutečnila ve dnech 22.– 24. dubna 2004 tradičně v Brně, 4 české a 12 moravských pěveckých sborů zastupujících většinu našich nejvýznamnějších oblastí.

Náročné podmínky povinného repertoáru kategorie A se podařilo splnit pouze 6 účastníkům, z nichž čtyři zařadila porota do zlatého a dva do stříbrného pásma. Jména „zlatých sborů“ patří pravidelným účastníkům GC, kteří přinášejí našemu sborovému umění úspěchy i ze zahraničních sborových soutěží a festivalů. Sbor „Cum decore“ Gymnázia F. X. Šaldy, Liberec (sbm. Č. Svoboda) zaujal zvláště působivým provedením skladby „Pater meus“ z Pěti postních motet A. Tučapského a velmi dobrou interpretací náročných děl české polyfonie (K. Harant, J. D. Zelenka). Z přehlídkového programu s chutí zpívajícího Smíšeného pěveckého sboru Gymnázia J. Nerudy, Praha (sbm. P. Bärtl) se porotě i posluchačům líbilo zvláště temperamentní provedení Alleluia Z. Lukáše, málo známý madrigal B. Martinů „Na tom světě“ i novinka D. Hlaváče „Povzdech“. Nápaditou dramaturgii jejich vystoupení odměnila porota zvláštní cenou. Vytáhl se i Komorní sbor „Song“ Masarykova gymnázia, Vsetín (sbm. H. Kaločová), který ozdobil své vystoupení nádherným provedením lidové písně „Slunéčko zacházá“ v úpravě R. Hlaváčka. Zlaté pásmo si vyzpívalo kultivovaným provedením svého zajímavého přehlídkového programu rovněž „Basové G“ Gymnázia F. Palackého, Valašské Meziříčí (sbm. J. Krcháková).

Do stříbrného pásma pak zařadila porota Pěvecký sbor Gymnázia Dr. K. Polesného, Znojmo (sbm. J. Ludvík) a Pěvecký sbor Gymnázia, Hodonín (sbm. J. Švecová).

V kategorii B, v níž se výkony pásmově nehodnotily, se setkaly sbory smíšené, dívčí i vokální skupiny. Ze smíšených sborů zaujaly nejvíce sbor „Gybon“ Gymnázia B. Němcové, Hradec Králové (sbm. J. Schejbal) a Smíšený sbor Gymnázia, Orlová (sbm. P. Rašíková). Pochválit však lze i vystoupení Smíšeného sboru 1. českého gymnázia, Karlovy Vary (sbm. V. Zeman) a sboru „Iuventus“ Gymnázia z Rožnova pod Radhoštěm (sbm. M. Grygarová).

Velmi dobrou úroveň prokázaly i dívčí sbory – „Ars voce“ SpgŠ a SOŠ, Krnov (sbm. K. Trávníček), Dívčí sbor Gymnázia, Orlová (sbm. P. Rašíková), „Iuvenes laeti“ Gymnázia Plovdivská, Brno (sbm. S. Veselá) a Pěvecký sbor „Blahoš“ Gymnázia J. Blahoslava, Ivančice (sbm. E. Hajncová).

Jako hosté zpestřily svým vystoupením program festivalu Vokální oktet „Saturey“ Gymnázia, Hodonín a Vokální seskupení „Student 2004“ Gymnázia, Nový Jičín.

Národní přehlídka vyvrcholila 24. dubna 2004 závěrečným matiné všech účastníků v Besedním domě, v jejímž průběhu převzal umělecký ředitel festivalu Mgr. J. Ocetek národní sbormistrovskou Cenu UČPS „sbormistr – junior“. Úspěšný koncert a celý festival uzavřel symbolicky sbor B. Smetany z opery Prodaná nevěsta „Proč bychom se netěšili“ v společném provedení královéhradeckého sboru „Gybon“ a pražského Smíšeného sboru Gymnázia J. Nerudy.

Pokud bychom chtěli shrnout výsledný dojem z letošního ročníku GC, je třeba konstatovat, že se gymnaziálním sborům až neuvěřitelně daří překonávat fluktuační problém, který je typický pro tuto sborovou kategorii, a že kvalita převážné většiny sborů i při tomto hendikepu trvale roste. Jedním z důvodů je i to, že se do jejich vedení dostávají studenti a absolventi oboru sbormistrovství na pedagogických fakultách a že i ostatní sbormistři na svém zdokonalování dále pracují.

Festival GC 2004 je tedy již minulostí a jeho příští ročník by se svou koncepcí měl přiblížit opět předchozí podobě. A nám nezbývá než věřit, že se za opětného porozumění MK ČR, Magistrátu města Brna, Jihomoravského kraje, Nadace B. Martinů, Fondu L. Janáčka a UČPS podaří Občanskému sdružení GC ve spolupráci s Gymnáziem Brno, Vídeňská v tradici tohoto významného sborového festivalu pokračovat a že se do účasti na této radostné akci zapojí co nejvíce gymnaziálních sborů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)