Mezinárodní den studentstva

Pondělí 17. listopadu je nejen volným dnem v kalendáři, ale především celosvětovým svátkem studenstva, který oslavují také pěvecké sbory. Zatímco v Brně připravuje slavnostní koncert Pěvecký sbor Masarykovy univerzity spolu s ansámblem Opera diversa, v Praze organizuje slavnosti Studentská komora Rady vysokých škol ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů.



-cs-, pátek 14. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ), zastupující studenty a studentky všech vysokých škol v České republice na celostátní a mezinárodní úrovni, organizuje Oslavy Mezinárodního dne studentstva – 17. listopadu jako připomenutí událostí z roku 1939 i pozdějších let, které zásadním způsobem zasáhly do života studujících a celé společnosti. SK RVŠ pokládá za velkou čest, že záštitu nad letošními oslavami laskavě převzal Ján Figeľ, člen Evropské komise odpovědný za vzdělávání, odbornou přípravu, kulturu a mládež.

Oslavy SK RVŠ zahájí účastí na Uctění výročí 17. listopadu, které pořádá Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových” v pondělí 17. listopadu 2008 od 9:00 dopoledne před Hlávkovou kolejí v Jenštejnské ulici v Praze 2. V rámci tohoto aktu vystoupí Pražské mužské sbory. Po skončení tohoto vzpomínkového setkání se členové a členky SK RVŠ spolu s ostatními zúčastněnými přesunou v průvodu do Žitné ulice, kde od 10:45 proběhne Uctění památky studentek a studentů hájících akademické svobody a lidská práva. V jeho rámci položí předseda SK RVŠ věnec k pamětní desce blízko místa, kde byli v listopadu 1939 smrtelně postřeleni student Jan Opletal a učeň Václav Sedláček. SK RVŠ pokládá za nesmírně důležité si připomínat tuto tragickou událost i následné represe a potlačování studentských a akademických práv, v reakci na jejichž brutalitu byl o dva roky později v Londýně vyhlášen Mezinárodní den studentstva.

Unie českých pěveckých sborů uzavírá letošní oslavy Mezinárodního dne studenstva koncertem ve strašnickém kostele Neposkvrněného početí Panny Marie, kde v 16 hodin začne představení rockového oratoria Eversmiling Liberty. Zpívají pěvecké sbory Besharmonie, Gybon, Prozatímní sbor a Vocalissimo, řídí Libor Sládek.

Motto letošních oslav „Svoboda není samozřejmost” se snaží poukázat na to, že žádná společnost není nikdy svobodná definitivně. I dosaženou svobodu je třeba opakovaně obhajovat a posilovat. Tím spíše v české společnosti, která se k plnohodnotné, tedy i svobodné, demokracii teprve postupně přibližuje. SK RVŠ v této souvislosti poukazuje na vzrůstající tlak na změnu zastupitelského charakteru akademické samosprávy a „nové pojetí” autonomie vysokých škol. SK RVŠ uznává potřebu změn, ale odmítá vysokou školu chápat pouze jako nástroj dosahování hospodářského růstu a podpory pracovního trhu. SK RVŠ chce prostřednictvím oslav dát najevo, jaké hodnoty vyznává a jak si váží těch, kteří pro jejich realizaci obětovali svůj život a přispěli tak k budování občanské společnosti. Současně SK RVŠ chápe Mezinárodní den studentstva jako příležitost upozornit na obtížnou situaci studujících v mnoha oblastech světa, kde musí čelit diskriminaci, zastrašování, politické i osobní nesvobodě, násilí a diktátu. SK RVŠ proto vyjadřuje solidaritu se studentkami a studenty ze všech zemí, v nichž nejsou respektována základní lidská práva a svobody.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Besharmonie

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2000
gymnaziální smíšený sbor


Český akademický sbor

Brno (Jihomoravský kraj) – zal. 2004
akademický smíšený sbor


Gybon

Hradec Králové (Královéhradecký kraj) – zal. 1998
gymnaziální smíšený sbor


Vocalissimo

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
gymnaziální smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)