Obrovský úspěch české tvorby na Festivalu evropských sborů ve Francii

Počátkem října se vrátil Ženský komorní sbor Jirkov z Francie, kde se představil jako jediný zástupce České republiky na „1er festival européen de choeurs en Bocage Bourbonnais“ v départementu de l’Allier.



Hana Kultová, pondělí 31. října 2005
Magazín > Sborový život

Ženský komorní sbor Jirkov při koncertu v Lurcy Lévis.

Dalšími účastníky nesoutěžního festivalu byl mužský sbor Sängerchor Saarbrücken-Bischmisheim z Německa, smíšené sbory Nuance z Holanska, Gemischter chor Wald AR ze Švýcarska a dva domácí zástupci Chanteurs St Nicolas a pořadatelský sbor Fin’Amor z Le Montet.

V průběhu festivalu proběhly čtyři celovečerní dvojkoncerty v kostelích v Lurcy Lévis, v Chemilly, ve Villefranche d’Allier a v Le Montet. V neděli se pak uskutečnil společný přehlídkový koncert v Saint Menoux, kde se nejprve představila v samostatných vystoupeních jednotlivá sborová tělesa a na závěr všech více než 200 zpěváků společně předneslo čtyři části z Moteta skladatele A. Brucknera.

ŽKS Jirkov vystoupil poprvé v pátek večer společně se sborem Fin’Amor v kostele St Martin v Lurcy Lévis. V sobotu mimo program festivalu navštívil a koncertoval v Modrém domě postižených v nedalekém Saint Pourclain. V samostatné části nedělního vystoupení vsadila dirigentka sboru Šárka Navarová na českou tvorbu a tak prostorem opatského kláštera zněly skladby K. B. Kopřivy, B. Smetany, A. Dvořáka, O. Máchy a J. Břízy. Ovace, kterých se sboru dostalo, nebraly konce a posluchači si „vytleskali“ jediný přídavek celého koncertu.

Jako balzám působila slova hlavního organizátora J. P. Micharda, který v neformální diskusi na závěrečném setkání všech účastníků hodnotil výkon sboru: „Zpěvačky z Čech mají srdce na dlani a je to v jejich zpěvu slyšet. Potvrdil to nejen triumfální úspěch u publika, ale také slzy v očích francouzských i německých mužů. To hovoří samo za sebe.“

Skutečnost, že česká hudba v podání ŽKS Jirkov oslovila francouzské posluchače i ostatní účastníky festivalu, je tou největší odměnou a nejlepším povzbuzením do další práce sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)