Cena UČPS "Sbormistr junior" pro Milana Motla

Mgr. et Mgr. Milan Motl (*1977) patří v současné době mezi nejvýraznější sbormistry mládežnických sborů. Je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové v oboru hudební výchova, dějepis. Na hudební katedře vystudoval také obor sólový zpěv. Sbormistrovství se věnoval v předmětu řízení sboru. Nyní se soukromě dále vzdělává v dirigování. Od roku 2012 je doktorandem na Ostravské univerzitě v Ostravě.



-cs-, pondělí 5. srpna 2013
Magazín > Sborový život

Milan Motl

Během svých studií navázal spolupráci s královéhradeckými sbory. Své první sbormistrovské zkušenosti získal vedením přípravných oddělení Chlapeckého sboru Bonifantes Pardubice (1999 – 2003). Později zde pracoval jako druhý sbormistr koncertního sboru. Od roku 2002 je uměleckým vedoucím Smíšeného pěveckého sboru KOS a Komorního sboru KOKOS Vyšší odborné školy pedagogické a Střední pedagogické školy Litomyšl. Zde se v rámci hudebních předmětů kromě jiného věnuje také výuce mladých talentů v oboru sólový zpěv a sborové dirigování. Někteří jeho žáci ve studiu těchto oborů dále pokračují na konzervatořích a vysokých školách.

Sbor KOS pod jeho vedením získal celou řadu zlatých medailí jak na domácích, tak i mezinárodních soutěžích a festivalech. Za svou sbormistrovskou práci byl několikrát oceněn zvláštními cenami poroty (za provedení povinné skladby, dramaturgii, dirigentský výkon). Odborníky je oceňován zvláště za interpretaci soudobé hudby. Vedle ocenění UČPS „Sbormistr junior“ získal v roce 2013 také cenu Grand Prix Mezinárodního festivalu Letohrad a Plaketu rady Města Litomyšle za zásluhy v oblasti vzdělávání a kultury.

Za desetileté působení Milana Motla v čele sboru má KOS na svém kontě 5 CD. Nejnovější dvojalbum Gufo, na kterém se prezentuje i komorní sbor KOKOS, obsahuje mimo jiné premiéry současných českých autorů (Luboš Hána, Jiří Teml, Jan Vičar). Milan Motl se se svým sborem podílí a umělecky vede také nejrůznější celorepublikové vokálně – instrumentální projekty (dětská opera Budulínek, muzikál Jesus Christ Superstar, rockové oratorium Eversmiling liberty, Celebration Jazz Mass Karla Růžičky).

Věnuje se také aktivní pěvecké činnosti. Působí jako hlasový poradce, je zván do porot soutěží sólového a sborového zpěvu a jako lektor do sborových dílen u nás i v zahraničí. Je členem hudební komise UČPS a odborné rady ARTAMA Praha pro středoškolský sborový zpěv.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)